Közélet

Kigyulladt a párizsi Notre-Dame

Tűz ütött ki hétfő este a párizsi Notre-Dame székesegyházban. Összeomlott a lángokban álló torony és a tetőszerkezet is beszakadt. A tűz az egyik harangtonyot is elérte.

Tűz ütött ki hétfő este a párizsi Notre-Dame székesegyházban, a lángok a világhírű épület felső részében pusztítottak. Összeomlott a felújítás alatt álló gótikus katedrális kúp alakú tornya, a huszártorony, és a teljes tetőszerkezet odaveszett. A lángok az egyik harangtornyot is elérték.

Az oltásban négyszáz tűzoltó vett részt, akik nagyon nehéz körülmények között dolgoztak. Munkájukat egy helikopter és egy drón is segítette.

A francia belügyminisztérium tájékoztatása szerint a tűzoltók nem voltak biztosak abban, hogy meg tudják fékezni a lángok terjedését a tetőszerkezetben, és rámutattak: amennyiben a tűz mindkét harangtornyot eléri, annak beláthatatlan következményei lesznek.

Éppen ezért a tűzoltók az északi harangtorony összeomlásának megakadályozására összpontosították erőfeszítéseiket.

Összesen 18 vízsugárral oltották a lángokat, előbb kívülről, majd belülről is, hogy megpróbálják megmenteni az épületet.

Fotó: FRANCOIS GUILLOT / AFP

Az első hírek szerint a tűz a restaurálási munkálatokhoz felállított állványzaton, a tetőszerkezetnél keletkezett és onnan terjedt tovább.

Egyelőre nem tudni, mi okozta a tüzet. A France 2 közszolgálati televízió szerint a rendőrség balesetként kezeli a tűzesetet. A katasztrófának a hatóságok szerint nincsenek sérültjei. Az ügyészség vizsgálatot indított.

Flames and thick smoke billow from Paris' Notre-Dame Cathedral https://t.co/X3dS8HrwnI pic.twitter.com/ySvFanFkHI

— Reuters Top News (@Reuters) 2019. április 15.

A Notre-Dame katedrális a francia főváros egyik legfőbb idegenforgalmi nevezetessége, évente milliók keresik fel.

LATEST: A major fire is underway at Notre Dame cathedral in Paris https://t.co/SNSHnjNEBG pic.twitter.com/RpcmvS3CbQ

— Bloomberg (@business) 2019. április 15.

A tűzoltók kiürítik a lángokban álló székesegyház környékét

A tűzoltók megkezdték a lángokban álló párizsi Notre-Dame székesegyház környékének kiürítését. A katasztrófa miatt Emmanuel Macron francia államfő lemondta az aznapra tervezett televíziós beszédét. Az elnök és Anne Hidalgo egyaránt szörnyűségesnek nevezte a világhírű épületben pusztító tüzet.

Közben a székesegyház szóvivője azt mondta, arra számítanak, hogy a templom egész födélszerkezete le fog égni.

Emmanuel Grégoire, Párizs alpolgármestere a BFMTV francia televíziónak azt mondta, a műalkotások megóvása a legfőbb cél, illetve az, hogy az embereket megóvják a részlegesen összeomló épület jelentette veszélyektől. Elmondása szerint egy különleges alakulat dolgozik azon, hogy minden lehetséges műalkotást meg tudjanak menteni. A Notre-Dame szóvivője szerint a szent tárgyak nincsenek veszélyben, egy pap is azt mondta a Libérationnak, hogy sikerült megmenteni a műtárgyakat.

Egyelőre nem tudni, mi okozta a tüzet, a France 2 közszolgálati televízió szerint a rendőrség balesetként kezeli a tűzesetet.

So sad 😭 #NotreDame pic.twitter.com/QtQ8HIWZJw

— Algabred (@algabred) 2019. április 15.

Összeomlott a párizsi Notre-Dame székesegyház központi, kúp alakú tornya

– közölte este 8 után az MTI. Az alábbi videón ez látható:

The moment #NotreDame’s spire fell pic.twitter.com/XUcr6Iob0b

— Patrick Galey (@patrickgaley) 2019. április 15.

Teljesen beomlott a párizsi Notre-Dame székesegyház tetőszerkezete – jelentette szemtanúkra hivatkozva a Reuters hírügynökség.

Macron: „egy egész nemzet gyászol”

„Egy egész nemzet gyászol” – írta a Twitter közösségi portálon a francia államfő hétfő este, miután a tűz elpusztította a világhírű épület tetőszerkezetét.

Emmanuel Macron együttérzését fejezte ki „minden katolikusnak és minden franciának”. Hozzátette, mint minden honfitársa, ő is szomorúan látja ahogy a tűz martalékává válik egy részük. Az Elysée-palota közölte, hogy az elnök a helyszínre megy.

Döbbenten nézik a tüzet az emberek

Az emberek sírnak, illetve döbbent csendben nézik a lángok pusztítását – számolt be a CNN. Egy szemtanú a lapnak úgy nyilatkozott: Párizs a katedrálisa nélkül nem ugyanaz Párizs. Helyszíni beszámolók szerint a környéken sokan térdeereszkedve szent éneketet énekelnek.

Az épület alapkövét 1163-ban fektették le, összesen 157 évig, 1320-ig építették. A francia forradalom alatt majdnem teljesen elpusztult, de 1845 és 1878 között az eredeti terveknek megfelelően újjáépítették.

A székesegyház hossza 128, szélessége 41, az ikertornyok magassága 63, a főhajó belmagassága 48 méter. A hosszháza öt-, a keresztháza pedig egyhajós. A fő- és a kereszthajó képzeletbeli metszéspontján áll a huszártorony. Az ikertornyok közötti rózsaablak átmérője közel 10 méter.

A templom 850. évfordulójára 2012-ben felújították a 7800 sípú nagyorgonát.

Az UNESCO világörökségét részét képező székesegyház állapota rohamosan romlott, ezért kezdődtek meg a felújítási munkák.

 

építészet katasztrófa Notre-Dame Párizs tűzeset
Kapcsolódó cikkek