Közélet

Konstruktív együttműködést vár az MTA-tól az innovációs tárca

Az a cél, hogy a hazai tudományos kutatásokra fordított milliárdok a magyar gazdaság hatékonyságát és versenyképességét növeljék – közölte az ITM.

A kormány nem kevesebb, hanem több kutatást szeretne – közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM). Mint azt közleményükben írják,

az a cél, hogy a hazai tudományos kutatásokra fordított milliárdok a magyar gazdaság hatékonyságát és versenyképességét növeljék.

Az innovációs minisztérium a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) kutatóintézeti hálózatának teljes tudományos autonómiát biztosító, átlátható, hatékony – a köztestületi irányítástól mentes – szervezeti struktúrát dolgozott ki az MTA elnöke és az ITM minisztere által március 8-án aláírt szándéknyilatkozatban foglalt megállapodás alapján. A szervezeti megoldás fontos új eleme, hogy az MTA-tól és a kormánytól azonos távolságban lévő, a kutatóhálózati közösségnek az irányításban részvételt biztosító vezetési struktúrát hoz létre.

A tárgyalások során a minisztérium messzemenőkig figyelembe vette az MTA által képviselt szempontokat, különös tekintettel azt, hogy a kutatóhálózat továbbra is kormánytól független költségvetési környezetben tudjon működni. Azonban a tárca álláspontja, hogy az aláírt szándéknyilatkozatnak megfelelően ez nem az MTA költségvetési fejezete, hanem a kutatóintézeti hálózat önálló fejezeteként képzelhető el – olvasható az ITM közleményében.

MTA: a kutatóhálózat maradjon az akadémián belül

Az MTA elnöksége tegnapi ülésén arról határozott, hogy a közgyűlés elé terjeszti a tárca álláspontját, azonban a kutatóhálózat MTA keretein belül maradását támogatja.

Az akadémia a hónapok óta zajló tárgyalássorozatban lényegében nem engedett azon kiinduló álláspontjából, hogy az MTA „égisze” alatt kívánja tartani a kutatóintézeti hálózatot. Annak ellenére sem, hogy Palkovics László innovációért és technológiáért felelős miniszter és Lovász László akadémiai elnök közös szándéknyilatkozatot írt alá, melyben az MTA elnöke tudomásul vette, hogy a kutatóhálózat a jövőben az Akadémia szervezetének közvetlen keretén kívül, önállóan működik majd.

A tárca továbbra is az MTA konstruktív együttműködését várja a szakmai, kutatói körök támogatását is élvező új szervezeti megoldás kialakításában.

A status quo minden áron való fenntartására való törekvés helyett a változásban rejlő előnyöket érdemben megfontolni kész MTA hozzáállásra van szükség – közölte a minisztérium.

Van, amiben nem enged az MTA

Az MTA szerdai közleménye szerint az alábbi szempontok érvényesülését

elengedhetetlennek tartják az akadémiai kutatóintézet-hálózat irányításának bármilyen megváltoztatása során:

  • az akadémiai kutatóintézet-hálózat irányítása az önkormányzatiság és a testületi irányítás elvén alapuljon, autonóm jogállású szervezeti formában;
  • az akadémiai kutatóintézet-hálózat finanszírozása törvényben meghatározott elemekből álló, több évre előre rögzített módon kiszámítható, értékálló, az Országgyűlés által megállapított évenkénti költségvetési támogatással, továbbá kiválósági alapú pályázati támogatással legyen biztosított.
  • Magyar Tudományos Akadémia MTA kormány ITM
    Kapcsolódó cikkek