Washingtonban vehette át az emberkereskedelemről szóló jelentés hőse elismerést. Miért önre esett az idei választás?

Tíz éve dolgozom az emberkereskedelem ellen a Baptista Szeretetszolgálatnál. Az évek során a csapatommal felépítettem egy jól működő hazai és nemzetközi hálózatot. Rendőrségekre, civil segítő-szervezetekre és döntéshozókra támaszkodik a rendszerünk, amely eredményes, gyors reagálású, hatékony segítségnyújtást biztosít a bajbajutottaknak. Az elmúlt időszakban különösen nagy hangsúlyt fektettem arra, hogy minél nagyobb nyilvánosságot szerezzen az emberkereskedelem jelensége. Azt gondolom, ez az elismerés az egész eddig folytatott munkámat értékelte, és egyben motivációt ad a további elköteleződésre.

A díjat Mike Pompeo amerikai külügyminisztertől és Ivanka Trumptól, az amerikai elnök lányától és egyben tanácsadójától vehette át. Ekkora jelentősége lenne ennek az elismerésnek?

Amerikában az emberkereskedelem egy nagyon fontos téma. Hosszú évek óta ez a kormányzat egyik legfontosabb eseménye, amikor megszületik az emberkereskedelemről szóló jelentés (TIP Report), amelyet az amerikai kormány szakemberei gyűjtenek össze évről évre a világ minden országában, azok emberkereskedelem ellenes tevékenységéről. A díjátadás napján utaztunk egy taxiban, és a rádióban bemondták az eseményt, hangsúlyozva az emberkereskedelem ellen folytatott küzdelem jelentőségét.

Pompeo jól értesült a különféle országokban folytatott tevékenységekről. Amerika komoly felelősséget és támogatást vállal ezen a területen. Ivanka Trump a jelenlétével támogatja az eseményt, ezzel emelve a küzdelem fontosságának jelentőségét. Akár választhatott volna más területet is.

Az utunk során azt tapasztaltam, hogy rengetegen tudnak erről a díjról. Elmentünk egy múzeumba és az igazgató jött elénk, hogy fogadjon minket, és maga tartson nekünk tárlatvezetést. Amikor továbbutaztunk Washingtonból, a reptéren több alkalmazott köszönte a munkánkat, és röviden hozzátették, hogy mennyire fontos az, amit teszünk.

Mike Pompeo, De Coll Ágnes és Ivanka Trump 
Fotó: U.S. Department of State

Önön kívül még két európai civilt ismertek el, a többi díjazott a harmadik világban vesz részt az áldozatok segítésében. Ez alapján kijelenthető, hogy az emberkereskedelem főleg Európán kívül jelent problémát?

Hazánk tagja az Európai Uniónak, Budapest egy igazi világváros, viszont a fővárosban és vidéken is sokan szegénységben és nyomorban tengődnek. Sok olyan esettel találkozom, amikor úgynevezett alvállalkozók toboroznak külföldre, vagy akár Magyarországon munkára, építkezésekre férfiakat segédmunkásnak. Néhány évvel ezelőtt történt, hogy Angliába egy matracgyárba toboroztak magyar alvállalkozók munkásokat. Ötven férfi ment ki Angliába. A nyelvet nem beszélték, a környezetet, a várost, a szokásokat nem ismerték. Elszállásolták őket egy nagy raktárban, a fizetésüket felvette a két alvállalkozó és nem adta át a munkásoknak: 12-16 órában kellett nehéz fizikai munkát végezniük és alig kaptak enni. 

Az egyik férfit egy targoncára ültették, hogy azon dolgozzon, bár ő mondta, hogy nem ismeri a kezelését a gépnek. A targonca pár nap múlva munka közben felborult és maga alá nyomta a férfi lábát. Kórházba persze nem vitték.

Mire a rendőrség rajtaütött az emberkereskedőkön és kiszabadította az ott dolgozó áldozatokat, már nem volt más megoldás, és le kellett vágni a negyvenes éveiben járó targoncás férfi lábát.

Az idei díjazottak
Fotó: U.S. Department of State

Jelentős különbségek vannak abban, hogy mi számít emberkereskedelemnek egyes országokban?

 

Az emberkereskedelem bűncselekményét a különféle országok törvényei alapvetően hasonlóan értelmezik, viszont Nyugat-Európában és az Egyesült Államokban szélesebb mozgásteret biztosítanak a bűnügyek felderítésére, ugyanúgy mint a magyar szabályozásban. Abban egyetértünk a nemzetközi jogi fórumokon, hogy egy nagyon nehezen bizonyítható bűncselekményről beszélünk.

A legnagyobb problémát az jelenti, hogy az áldozatok félnek attól, hogy tanúvallomást tegyenek. Gyakran hosszú éveken át az emberkereskedők halálos fenyegetésben tartják rabszolgáikat, lelkileg és fizikailag is bántják őket. 

Az egyik esetemben egy 23 éves nőt tartott egy család nyolc évig rabszolgaként a háztartásában Magyarországon. Állva egy tálkával a kezében kellett kérnie, hogy megkaphassa a maradékot.

Az emberkereskedelem globális egyetértésben egy kizsákmányolási forma, ide tartozik a munkacélú kizsákmányolás is, amely nem jár feltétlenül fizikai erőszakkal, hanem inkább egy munkavállaló kizsigerelése. Külföldön a fejlett országokban bűncselekménynek számít, ha egy embert minimálbérrel, vagy csekély fizetéssel bejelentenek részmunkaidőben, és közben 8-10 órában kell dolgoznia.

Az emberkereskedelem elleni küzdelem programvezetőjeként pontosan mit csinál? 

A csapatommal felépítettem egy emberkereskedelem elleni komplex segítő programot. Együttműködünk a rendőrséggel, segítjük a nyomozásokat és ott vagyunk az áldozatok kiszabadításánál is. Képesek vagyunk operatív kíséréssel az áldozatok szállítására és menekítésére is. Titkos, védett-házakat hoztunk létre. Akikre rátalálunk, elbújtatjuk a futtatóik, kizsákmányolóik elől. Jogászok bevonásával dolgozunk. Pszichológus, pszichiáter vagy lelki gondozó közreműködésével ápoljuk a sérült lelkeket. Orvosok segítségével életet lehelünk beléjük. Munkám során ezt a programot menedzselem, koordinálom a működését.

Megszervezem a menekítő akciókat és az áldozatok titkos védett-házba juttatását. Sokat lobbizom azért, hogy az emberkereskedelem elleni küzdelem minél hatékonyabb legyen, jogszabály módosításokra és új rendelkezésekre van szükség.

Gyerekekkel foglalkozunk, hogy képesek legyenek elkerülni az áldozattá válást, valamint részt veszek az áldozatok kiszabadításában, rendőrségi akciókban és segítem az áldozatokat a tanú meghallgatásokkor is.

De Coll ÁgnesFotó: Meridian international Center

Kik vannak a legjobban kiszolgáltatva az emberkereskedőknek?

A legkiszolgáltatottabbak természetszerűleg a gyermekek világszerte. Őket lehet a legkönnyebben rávenni és kényszeríteni különféle tevékenységekre és bűncselekményekre is. Emberkereskedelem a gyermekkatonaság is, amit számos országban látunk, hogy erőszakszervezetek használnak gyerekeket akár öngyilkos-merénylőnek is.

Magyarországon is elterjedt a gyermekek szexuális kizsákmányolása, találkozom olyan esetekkel, amelyekben 4-5 éves gyereket kényszerítenek szexuális együttlétekre.

Ez a jelenség igen népszerű Thaiföldön, de nem kell annyira messzire mennünk, hiszen nálunk is számos eset van. Rengeteg a széthullott család, akik nem tudnak támaszt és biztonságot jelenteni a gyermekeik számára. Felnőnek azok a hányattatott sorsú emberek, akik később különféle kizsákmányolás célpontjai lesznek.

Magyarországon mekkora veszélyt jelent az emberkereskedelem, milyen tendenciát lát az országban?

Az szolgatartásnak történelmi hagyománya van nálunk, feudális örökség.

Az elmúlt tíz évben rengeteget haladtunk előre ebben a témakörben, de sok munkánk van még. Az emberkereskedők gyorsan váltanak és fejlesztenek ki újabb kizsákmányolási formákat.

Mekkora üzletnek számít az emberkereskedelem az alvilágban? Milyen céllal adnak el embereket?

Az emberkereskedők nem válogatnak. Őket a pénz motiválja, az emberkereskedelem közel akkora üzlet, mint a drog- és a fegyverkereskedelem.

Az emberkereskedelem, amely mások kihasználása, kizsákmányolása, szolgasorba hajtása, a világ minden pontján felismerhető. Idetartozik a koldultatás, a gyermekmunka, a házi rabszolgatartás, a kényszermunka, a kényszerházasság és a szexuális kizsákmányolás, közismertebb nevén a prostitúció is.

Milyen tervei vannak az emberkereskedelem-ellenes program vezetőjeként?

Rengeteg tervem van. Például szeretném az izoláltan élő gyermekeket segíteni különféle programokkal, hogy előttük is nyíljanak kapuk és lehetőségek. A bajbajutott gyermekek számára pedig külön menekítőautót üzemeltetni a csapatommal, ami védett házba juttatja őket. Szeretnék felépíteni egy képzett önkéntes csapatot, akik segítenek az áldozatok egyéni felépülésében. Illetve támogatókat találni arra, hogy egy-egy áldozat biztonságos lakhatása hosszútávon megoldódjon. Szeretném, ha lehetőségem lenne minél szélesebb körben tudatni a társadalomban, hogy tömegek élnek rabszolgaságban, és segíteni feloldani a tehetetlenség érzését azzal, hogy elmondom, hogyan lehet segíteni.