Közélet

Az HBO felkoncolta a tornászokra vadászó ragadozót

Szokásához híven rendkívül alapos és hiteles dokumentumfilmmel rukkolt elő az HBO, ezúttal az amerikai tornasportot érintő botrányról készítettek filmet. Mint ismert, Larry Nassar, az amerikai tornászválogatott korábbi orvosa 175 évet, azaz gyakorlatilag életfogytig tartó börtönbüntetést kapott, mivel 1998 és 2015 között 265 tinédzsert, illetve fiatal nőt molesztált. Köztük volt Simone Biles négyszeres olimpiai bajnok is.

A történet egyszerűnek látszik: adott egy férfi, aki több száz fiatal sportolót – többségében még kislányokat – zaklatott szexuálisan, majd miután erre fény derült, börtönbe került. Az HBO Az amerikai tornászbotrány belülről (At the heart of gold) című filmjéből azonban kiderül, hogy a folyamat koránt sem így történt.

„Kicsi voltam, erős, rettenthetetlen. Imádtam repülni, egy kis fenegyerek voltam” – mondja Kathy Johnson korábbi tornász.

„Sokan nem beszélnek az erőről, az érzésről, ami a repülés előtt jön. Amikor az embernek hatalma van a saját teste fölött, és olyan dolgokra képes, amelyre egy átlagos ember nem” – folytatta Jessica O'Beirne, szintén egykori tornász, aki most edző.

Ezek a mondatok azért fontosak, mert a tornászok szerelmesek a sportágba, Amerika pedig szerelmes a tornász lányokba. Köztudott, hogy az amerikaiak imádják a látványos dolgokat, így rajonganak a „szupererővel rendelkező” lányokért. Éppen ezért

a nyári olimpiák alkalmával az Egyesült Államokban a torna a legnézettebb sportág.

Simon Biles is az áldozatok között volt
Fotó: AFP

Mivel a tornászelit nagyjából a 15-17 évesekből áll, ezek a lányok nagyon korán kezdik az ipart. A lányok „színpadi” jelenléte azonban megtévesztő, a mosoly és a smink mögött kegyetlenül nehéz évek állnak, fizikailag és mentálisan talán a legkimerítőbb sportágról beszélünk.

Rendkívül nehéz volt számomra, hogy a hosszú edzőtáborok során csak minimálisan tudtam találkozni a családommal, és hogy gyakorlatilag állandóan éhes voltam

– mondta a VG.hu-nak Krausz Nikolett, a magyar válogatott egykori tornásza, aki az atlantai olimpián is versenyzett.

Aki gyerekkora óta benne van az élsportban, hozzászokik ahhoz, ami ezzel az élettel jár. Már gyerekfejjel tudtuk, hogy ha nem hozzuk ki magunkból a maximumot, akkor nem érünk el jó eredményt – tette hozzá. Arról is beszámolt, hogy sokszor az ő szülei sem értették, miért jó, hogy 5 órányi edzés után még véres tenyérrel is visszaküldik a felemás korlátra, pedig egy nap visszaküldték tízszer, sőt hússzor is – és neki ez természetes volt.

Az egykori tornász azt is elmondta, hogy még ma, felnőtt fejjel visszagondolva sem éli meg kínzásnak azt, hogy 70-80 kilós emberek ültek a hátára, meg a lábára spárgázás közben, hiszen nyújtani kell ahhoz, hogy normális spárgát tudjon csinálni az ember. Krausz Nikolett szerint ezt másképp nem érdemes és nem is lehet csinálni, a legtöbb tornász pedig ezek ellenére is rajongva szereti ezt a sportágat.

Fotó: Shutterstock

Az éhezés mindennapos volt, főleg a világversenyek előtt. Nem könnyű „életben maradni”, amikor napi 8 órát edz az ember, majd a nap végén a vacsora egy darab alma. A mai napig végigkíséri ez az érzés az életem, ezt valahogy nem tudom elfelejteni

– jegyezte meg Krausz Nikolett.

Hazánk válogatottjának korábbi tornásza tehát maximálisan alátámasztja azt, amit eddig is sejtettünk a tornászlányok életéről.

Larry Nassar, a védőangyal

Larry Nassar több mint 20 évig volt az USA tornaválogatottjának orvosa, mindeközben a Michigani Egyetemen dolgozott. Végig a lányok mellett volt az edzőtáborokban és a világversenyeken is. Szakértelmét olyannyira nagyra tartották, hogy „kiutalták” gimnáziumokhoz, főiskolákhoz is. Gyakorlatilag tehát korlátlan mennyiségű lányhoz volt szó szerinti hozzáférése. Amikor még Nassar dolgairól senki semmit nem tudott, úgy emlegették őt, mint a tornászok védőangyalát, aki médiaszereplései alkalmával mindig elmondta, hogy a sportolókat nem csak fizikailag, de mentálisan is védeni kell, fontos a törődés.

2000-ben Károlyi Béla és Márta (akik legendát csináltak Nadia Comaneciből) átvették az amerikai tornászválogatott irányítását. Az erdőben kialakított edzőközpontban a kislányokat gyakorlatilag elzárták a külvilágtól, a telefon- és internetmegvonás mellett

azt is megtiltották, hogy az edzőtábor alatt kapcsolatba lépjenek szüleikkel.

Károlyi Béla (j) és Larry Nassar egy sérült tornásszal
Fotó: AFP

Károlyiék elmondása szerint erre azért volt szükség, hogy a sportolók maximálisan a tornára fókuszáljanak, ám ne felejtsük el, hogy rengeteg 6-14 év közti kisgyerekről volt szó.

Itt jött a képbe Nassar, aki amellett, hogy enyhített fájdalmukon, titokban ételt adott nekik, vigasztalta őket, amikor lelki megrázkódtatást éltek át, kölcsön adta a telefonját, hogy szüleiket felhívhassák. Ennek ellenére ekkor már javában – évek óta – molesztálta a lányokat. A tornászok viszont azt gondolták: ez biztos normális, hiszen Larry a barátunk, megadja nekünk titokban azt, amitől el vagyunk tiltva, kijátssza az edzőket, csak hogy nekünk jó legyen.

Nassar tehát gyakorlatilag az ujja köré csavarta a lányokat, elnyerte a bizalmukat, így bármit megtehetett velük anélkül, hogy a lányokban felmerüljön a gyanú, amit emellett csinál, az nem normális.

Ne felejtsük el, hogy a lányok többsége ebben a korban még semmilyen jellegű szexuális tapasztalattal nem rendelkezett, így nem is gondolták, hogy Nassar gyógyítási módszerei abszurdak.

Az orvos eleinte csak a medence-, illetve derékfájdalommal jelentkezőket gyógyította saját módszerével. Azt állította, hogy a derék- és medencefájdalom a hüvelyben gyógyítható – egy bizonyos pont megnyomásával –, így rengeteg olyan lány volt, akiknek felnyúlt vaginájába mindenféle fertőtlenítés, síkosítás vagy kesztyű nélkül. Mindezt ráadásul úgy tette, hogy a lányok szülei a szobában ültek, és bár a módszert ők is furcsának találták, egy cseppet sem kételkedtek az orvos segítő szándékán, hiszen pontosan tudták, a lányok Nassarnál találnak menedéket a legnehezebb időszakokban.

Később már olyan lányoknál is ezt a módszert alkalmazta, akik boka- vagy csuklósérüléssel fordultak hozzá, s mivel a tornászok szülei sem tiltakoztak a dolog ellen, Nassar tulajdonképpen legálisan végezte piszkos kis játékait.

Tipikus sorozatpedofil. Elbűvölő, befolyásos. Minden felnőttet képes volt megtéveszteni. A pedofilok olyan helyet választanak maguknak, ahol könnyen érvényesülhetnek, legyen szó papról, edzőről vagy sportorvosról

– mondta az HBO filmjében Marci Hamilton, gyermekvédelmi szakember.

Fotó: Shutterstock

Nassar „ügyfélköre” ráadásul tovább bővült, az orvost egymásnak ajánlották a sportolók, így a tornászokon kívül evezősöket, táncosokat, pom-pom lányokat is magához láncolt. Ráadásul nemcsak a sportközpontokban, hanem saját pincéjében is fogadta a lányokat.

Intézményesített félrenézés

1997-ben az egyik tornász, Larissa Boyce bement egyik edzőnője, Kathie Klages irodájába, és részletesen elmondta neki, hogy Nassar mit művel vele. „Biztosan félreérted. Hosszú ideje ismerem, ő soha nem csinálna ilyen illetlen dolgot” – közölte a nő.

Larissához csatlakozott egy másik lány is, ám Klages őt is félresöpörte, nem hitt nekik, nem vett tudomást a dologról. Sőt, közölte Larissával, amennyiben jelenti az MSU (Michigan State University) vezetőségének a dolgot, annak komoly következményei lehetnek. Így Larissa elhallgatott. Elhallgattatták, megzsarolták, megfélemlítették.

A tornász lány visszament a terembe, edzett, tette tovább a dolgát, mint egy katona, és Nassar további négy évig molesztálta még.

Egyre több lány kezdett panaszkodni tanárainak, edzőinek, a pszichológusoknak, de mindenkit félresöpörtek. Ezek az emberek ugyanis mind az MSU alkalmazottai voltak.

1997 és 2015 között 17 lány jelentette az esetet, és senkit nem vettek komolyan.

https://www.youtube.com/watch?v=9eaX405ph0g

Amanda Thomashow végül egy hivatalos, írásos panaszt is beadott, amelyet kötelező volt kivizsgálni. A következmény az volt, hogy négy „független” szakértőt rendeltek Nassar mellé, akiknek igazolniuk kellett, hogy az orvos vaginális gyógyító módszere egy kezelésfajta. A négy „független” szakértő közül három Nassar tanítványa volt, egy pedig a kollégája… A szakértői vizsgálat szerint nem történt szexuális zaklatás, azt a tényt pedig, hogy Nassarnak minden alkalommal erekciója volt, kihagyták az összes hivatalos dokumentumból.

Az FBI-t sem érdekelték a lányok

2015-ben az amerikai válogatott edzőtáborában Nassar kezelése után Maggie Nichols tornász megkérdezte a többieket, hogy mi ez a technika, amit az orvos használ? „Miért helyezi fel az ujját a hüvelyembe, miben segít ez nekem?” A kérdéseket a lány edzőnője is meghallotta, majd jelentést tett az Amerikai Tornaszövetségnek. A szövetség elnöke, Steve Penny hetekig ült az ügyön, nem kezdett vizsgálódni, mindössze annyit tett, hogy felhívta Maggie Nichols édesanyját, és felszólította arra, hogy ne tegyen semmit. Öt hét telt el, mire az ügy elkerült az FBI-hoz, de csak azért, mert az Amerikai Olimpiai Bizottság azt mondta Pennynek, hogy az esetet jelenteni kell a szövetségi nyomozó irodának.

Mielőtt a nyilvánosság számára is kiderült volna az ügy, Nassar „önként” távozott a tornaszövetségből, ám az MSU-n továbbra is jelen volt, és további egy évig foglalkozott az egyetemista lányokkal.

A tornaszövetség nem szólt ugyanis az egyetem vezetőségének, mert az hitték, ezt majd az FBI elintézi. Az FBI azonban soha nem indított sem nyomozást, sem eljárást Nassar ellen…

2016-ban robbant a bomba

2016 nyarán egy tornász, nevezetesen Rachel Denhollander elsőként nevezte meg nyilvánosan szexuális zaklatójának Larry Nassart. Az Indy Star cikke óriási port kavart egész Amerikában. Rachelhez azonnal csatlakozott egy olimpiai bajnok is. A bomba felrobbant, a lányok titka hirtelen valósággá vált. Nassart egy hónapon belül kirúgták az MSU-ról. Ezt követően 50 lány és (már) nő tett jelentést a rendőrségen.

Rachael Denhollander bátorsága kellett Nassar bukásához
Fotó: AFP

Novemberben vádat emeltek ellene, ám nem a tornászok zaklatása miatt. Egy családi barát 6 éves lányát zaklatta, és mivel ő nem páciens volt, Nassar nem védekezhetett azzal, hogy kezelést hajtott végre. A rendőrség azonban 1 millió dolláros óvadék ellenében szabadon engedte. A ragadozó szabadon kószált a városban.

Később a rendőrség 37 ezer gyermekpornográfiával kapcsolatos képet és videót talált Nassar számítógépén, ezután óvadék lehetősége nélkül börtönbe zárták.

2017-ben Larry Nassar bűnösnek vallotta magát gyermekpornográfia ügyben, ám még további 25 szexuális zaklatással kapcsolatos ügy várt rá. Mivel az Amerikai Olimpiai Bizottság érezte, hogy elindult a lavina, lemondásra szólították fel azt a Steve Pennyt, aki a tornaszövetség elnökeként nemhogy nem tett semmit az orvos ellen, de figyelmeztette Maggie Nichols édesanyját, hogy ne forduljon a rendőrséghez.

A Weinstein-botrány felpörgette az eseményeket

Amikor kirobbant Harvey Weinstein ügye, a #metoo mozgalom magával rántotta Nassart is. A nyilvánosság számára kiderült, hogy Amerika kedvenc sportolóit, a szinte még gyermeki ártatlansággal robotoló lányokat az egész amerikai sportrendszer tudtával molesztálták.

A bírósági tárgyaláson elsőként mondott beszédet az a civil fiatal lány (az orvos családi barátjának a lánya), aki miatt elkezdhettek nyomozni. A lány hat éves volt, amikor Nassar először zaklatta szexuálisan. Amikor a lány beszámolt szüleinek az esetről, nem hittek neki. 12-18 éves koráig távol tartotta magát a szüleitől, ugyanis az apja szerint nincs annál rosszabb ember, mint aki igaztalanul vádol meg ilyen förtelmes dolgokkal tisztességes embereket. Többször is felszólította, hogy „kérj bocsánatot Larrytől!”.

Amikor a lány már egyetemistaként bebizonyította igazát, Nasser pedig bevallotta bűnösségét, a lány apja öngyilkos lett.

Larry Nassar ítélethirdetés közben
Fotó: AFP

A bírósági tárgyalás során egyre több lány jelentkezett, és tett vallomást Nasser „dolgairól”. Bár az ítélethozatal előtt beszédében bocsánatot kért az áldozatoktól, egy valamit nagyon elrontott. A per során levelet írt a bírónőnek, amelyben leírt egy olyan mondatot, ami a vesztét okozta:

A média meggyőzte őket, hogy minden, amit tettem, rossz volt. Úgy érzik, elárultam a bizalmukat. A pokol haragja semmiség a megbántott nő dühéhez képest.

A bírónő ezek után 175 év (gyakorlatilag életfogytiglan) börtönbüntetésre ítélte. Larry Nassar 1998 és 2015 között 265 gyermeket, tinédzsert, illetve fiatal nőt, köztük olimpiai érmeseket molesztált. A per lázárulása után az Amerikai Olimpiai Bizottság 2018-ban megvonta a tornaszövetségtől a sportág irányításának jogát.

(Az amerikai tornászbotrány belülről című film elérhető az HBO GO kínálatában)

tornász USA Károlyi Béla Larry Nassar dokumentumfilm torna HBO
Kapcsolódó cikkek