Közélet

A forróság és a tolvajok is fenyegethetik laptopjainkat

Nagy ára lehet annak, ha a kocsiban hagyjuk nyáron a notebookot: a kánikulában akár 60 Celsius-fok fölé forrósodó utas- és csomagtér, valamint a trükkös tolvajok is – figyelmeztet az IT Részleg közleményében. veszélyt jelenthetnek a készülékekre.

Feledékenységből, vagy mert a hőségben minél több holmitól szabadulna az ember, nyáron sokan hagyják a kocsiban még az értékes adatokat rejtő, drága notebookjukat is – áll az IT Részleg Kft. közleményében. A cég vezetője és kkv informatika-szakértője elmondta:

Őrizetlenül hagyni ilyen eszközeinket rendkívül kockázatos. Egyfelől azért, mert a nagy melegben hamar felforrósodik a csomag- és utastér, ami nem tesz jót az elektronikus készüléknek, másfelől azért, mert sok trükkös tolvaj épít az emberek könnyelműségére.

Fotó: Pixabay

Manapság a tolvajok egyre kifinomultabb eszközökkel dolgoznak: elektronikus blokkolóeszköz segítségével károsítják meg áldozataikat. Ennél a „trükknél” a tolvajok a kiszemelt áldozat közelében egy speciális elektronikus készülékkel blokkolják az autós távirányítóját, nem engedik, hogy az bezárja a kocsit. Majd amikor a tulajdonos eltávolodik az autótól abban a hiszemben, hogy zárva vannak az ajtók, akcióba lendülnek a tolvajok. Mivel nem kell feltörniük az autót, feltűnés nélkül, akár néhány másodperc alatt vihetik a kocsiból az értékeket.

A módszer nem csak hatékonysága miatt veszélyes: mivel nincs betört ablak vagy felfeszített ajtó, az áldozatok sokszor csak órák múltán veszik észre a lopást, ráadásul a külsérelmi nyomok híján elbizonytalanodnak, hova lett a gépük, táskájuk, és sokáig arra gyanakodhatnak, maguk vesztették azt el.

Laptopunk eltűnése után nem csak a rendőrséget érdemes értesíteni, hanem – ha munkahelyi eszközről beszélünk – a akkor a munkáltató HR-esét, valamint persze a rendszergazdát.

hőség tolvajok elektronikus blokkoló laptop nyár
Kapcsolódó cikkek