Közélet

Gyűlnek az információk a frissdiplomások kilátásairól

Valamivel több, mint 1,9 milliárd forint uniós támogatásból valósult meg a diplomás pályakövetési rendszer.

Valamivel több, mint 1,9 milliárd forint uniós támogatásból valósult meg a diplomás pályakövetési rendszer (DPR), amely az Oktatási Hivatal mikrosite-jaként érhető el.*

*Az 1,931 milliárd forintos vissza nem térítendő támogatásával a teljes Rendszerszintű fejlesztések és hozzáférés bővítését szolgáló ágazati programok a felsőoktatásban (EFOP-3.4.5-VEKOP-17-2017-00001) projekt valósul meg, amely számos felsőoktatási területet fejleszt, így a Diplomás Pályakövetési Rendszert is – tájékoztatta portálunkat cikkünk megjelenése után az Oktatási Hivatal. A projekt továbbá támogatja az ágazati felsőoktatási kompetenciamérés előkészítését, a tanulók szociális helyzetének vizsgálatát, és segítségével funkcionális, valamint tartalmi elemekkel bővül a Digitális Tankönyvtár, továbbá megújulnak a Felsőoktatási Információs Rendszer bizonyos elemei is.

A Diplomantul.hu egyedülállóan támogatja a fiatalok pályaválasztását, a pályaorientációt, hídszerepet tölt be a köznevelés és a felsőoktatás között – válaszolta a Világgazdaság kérdésére Horváth Zita, az Innovációs és Technoló­giai Minisztérium felsőoktatásért felelős helyettes államtitkárra.

A jövő tavaszig folyamatosan új funkciókkal bővülő online keresőfelület tényadatokkal válaszol a középiskolát befejező diákok legfontosabb kérdéseire: lesz-e munkájuk a diploma után, hol tudnak majd a végzettségükkel elhelyezkedni, illetve mennyit kereshetnek az egyes munkakörökben.

Fotó: VG / Móricz-Sabján Simon

A DPR adatbázisában – amely a Nemzeti Adó- és Vámhivatal, a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő, a Magyar Államkincstár, a Pénzügyminisztérium és a Diákhitel Központ Zrt. vonatkozó statisztikái alapján kalkulál – minden felsőfokú képzési terület szerepel, a rendszer 2009-től 2016-ig tartalmaz adatokat.

Egy 2010-ben az alapképzésben végzett pedagógus bruttó átlagkeresete 240 ezer forintot, a mesterszakosoké pedig 338 ezer forintot ért el a DPR adatai szerint. Akik 2012-ben végeztek, azok 221 ezer forintot keresnek, a mesterszakosok pedig 317 ezer forintot visznek haza. A megjelenő átlagbéradatok minden esetben a 2017. évi bruttó összjövedelem egy hónapra vetített adatai, amelyek tartalmazzák az egyéni vállalkozói jövedelmeket is – válaszolták a Világgazdaság megkeresésére az Oktatási Hivatalban.

A teljes cikket a Világgazdaság csütörtöki számában olvashatja

oktatás felsőoktatás Horváth Zita Diplomás Pályakövetési Rendszer
Kapcsolódó cikkek