Világgazdaság

Gyűlnek az információk a frissdiplomások kilátásairól

Valamivel több, mint 1,9 milliárd forint uniós támogatásból valósult meg a diplomás pályakövetési rendszer (DPR), amely az Oktatási Hivatal mikrosite-jaként érhető el. A Diplomantul.hu egyedülállóan támogatja a fiatalok pályaválasztását, a pályaorientációt, hídszerepet tölt be a köznevelés és a felsőoktatás között – válaszolta a Világgazdaság kérdésére Horváth Zita, az Innovációs és Technoló­giai Minisztérium felsőoktatásért felelős helyettes államtitkárra. A jövő tavaszig folyamatosan új funkciókkal bővülő online keresőfelület tényadatokkal válaszol a középiskolát befejező diákok legfontosabb kérdéseire: lesz-e munkájuk a diploma után, hol tudnak majd a végzettségükkel elhelyezkedni, illetve mennyit kereshetnek az egyes munkakörökben. A DPR adatbázisában – amely a Nemzeti Adó- és Vámhivatal, a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő, a Magyar Államkincstár, a Pénzügyminisztérium és a Diákhitel Központ Zrt. vonatkozó statisztikái alapján kalkulál – minden felsőfokú képzési terület szerepel, a rendszer 2009-től 2016-ig tartalmaz adatokat.

Egy 2010-ben az alapképzésben végzett pedagógus bruttó átlagkeresete 240 ezer forintot, a mesterszakosoké pedig 338 ezer forintot ért el a DPR adatai szerint. Akik 2012-ben végeztek, azok 221 ezer forintot keresnek, a mesterszakosok pedig 317 ezer forintot visznek haza. A megjelenő átlagbéradatok minden esetben a 2017. évi bruttó összjövedelem egy hónapra vetített adatai, amelyek tartalmazzák az egyéni vállalkozói jövedelmeket is – válaszolták a Világgazdaság megkeresésére az Oktatási Hivatalban. Hozzátették: a 2009–2010-es tanévben végzettek béradata hét évvel a végzés utáni időpillanatra, a 2015–2016-os tanévben végzetteké pedig egy évvel a végzés utáni időpillanatra vonatkozik. A két végzős évfolyam adatai tehát ilyen módon nem vethetők össze, hiszen az előbbiek hatévnyi munkaerőpiaci előnnyel rendelkeznek.

A pedagógus-bértábla alapján a pályakezdő tanárok fizetése 2017-ben az alapszakon végzett diplomások esetében megközelítette a bruttó 183 ezer forintot, a mesterszakon végzettek pedig bruttó 203 ezer forintot vittek haza. Idén a mesterszakon végzettek fizetése változatlanul 203 ezer forint, míg az alapszakon végzettek bruttó bére 195 ezer forintra emelkedett.

felsőoktatás Horváth Zita Diplomás Pályakövetési Rendszer
Ezek is érdekelhetik