Közélet

Ötszáz fölött az állatkínzásos esetek száma évente

Az esetek száma az elmúlt három évben stagnált, de az továbbra is rejtély, hogy hány állatkínzót ítéltek jogerős börtönbüntetésre.

Továbbra is homály fedi, hogy pontosan hány embert ítéltek letöltendő börtönbüntetésre az elmúlt évek során állatkínzás miatt, az viszont kiderült, hogy az elmúlt három év adatai alapján hullámzó tendenciát mutat az ilyen ügyek aránya Magyarországon. Az Országos Rendőr-Főkapitányság által, a VG.hu-val megosztott adatokból kiderült, hogy 2016 és 2018 között egyaránt 500 fölött volt az állatkínzási esetek száma, a rendőrség nyomozáseredményességi statisztikája viszont folyamatosan javult.

Amíg 2016-ban az ilyen eseteknek csupán a 33,5 százalékában állítottak elő valakit, addig egy évre rá már az esetek 37,4 százalékában. Tavalyra megtáltosodott a hatóság és az esetek több mint felében mutatkoztak hatékonynak.

Fotó: Kay Nietfeld/dpa

Az adatok azt is megmutatták, hogy az elmúlt három évben a rendőri eljárásban regisztrált állatkínzás bűncselekmények száma Budapesten, Pest megyében, Borsod-Abaúj-Zemplén megyében és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében volt a legmagasabb. Ezt több állatvédő szervezet is megerősítette lapunknak, ők szinte egyöntetűen azt állították, hogy felelős állattartás szempontjából Kelet-Magyarország egyes településein jelentős a lemaradás. „Az ott élők szinte alig törődnek az állataikkal, amelyik elpusztul, annak teteme gyakran a dögkutak martalékává válik. Azután pedig az innen húst szerző emberek tányérjára kerül.

Fontos kiemelni, hogy bár a retorziók számáról érdemben senki nem tud nyilatkozni, ugyanakkor a magyar állatvédelmi törvények Európai szinten a legszigorúbbak közé tartozik.

Ennek oka, hogy a kormány teljes mértékben elítéli az állatkínzást. A bírósági gyakorlatba ugyanakkor a kormánynak nincs és nem is lehet beleszólása, de folyamatosan tartják a kapcsolatot az állatvédő szervezetekkel – állítja az Igazságügyi Minisztérium. Elmondásuk szerint közvetlen kommunikációt folytatnak az állatvédelemben érintett ernyőszervezetekkel, emellett nyitottak bármely civil szervezettől érkező megkeresésre, bejelentésre, javaslatra.

állatvédelem bűncselekmény állatkínzás
Kapcsolódó cikkek