Közélet

A török hadsereg megkezdte a behatolást Szíriába

Általános mozgósítást rendeltek el a kurd hatóságok Északkelet-Szíriában a török offenzíva veszélye miatt.

A török hadsereg megkezdte a behatolást Északnyugat-Szíriába, hogy kiszorítsa a török határ közeléből a kurd fegyvereseket – jelentette a Bloomberg hírügynökség egy névtelenül nyilatkozó török illetékesre hivatkozva.

A tisztségviselő részletekbe nem bocsátkozott. Más hírügynökségek egyelőre nem adtak hírt arról, hogy megkezdődött volna a török offenzíva.

Szerdán általános mozgósítást rendeltek el a kurd hatóságok Északkelet-Szíriában a török offenzíva veszélye miatt. Az Észak- és Kelet-Szíria Autonóm Adminisztrációjaként ismert félautonóm kurd intézmény közleménye szerint az általános mozgósítás három napig tart.

Felszólítjuk népünk minden tagját, minden népcsoportot, hogy induljon a határtérségbe (...), gondoskodjon az ellenállásról ebben a kényes történelmi pillanatban

– áll a közleményben.

Fotó: AFP

A kurd hatóságok egyúttal felszólították a nemzetközi közösséget, hogy teljesítse kötelességét, mert a kurd népet humanitárius katasztrófa fenyegeti.

Fahrettin Altun, a török elnöki hivatal kommunikációs igazgatója kedden a The Washington Postban és Twitter-üzenetében is azt írta, hogy

a török hadsereg a vele szövetséges szíriai lázadókkal együtt hamarosan bevonul Szíriába.

Altun szerint a török hatóságok által terrorszervezetnek tartott szíriai kurd milícia, a Népvédelmi Egységek (YPG) megadhatja magát, vagy Törökország állítja meg, hogy ne akadályozhassa harcát az Iszlám Állam dzsihadistái ellen.

Törökországnak nincs más célja Északkelet-Szíriában, kivéve, hogy fel akarja számolni a török polgárokra régóta leselkedő veszélyt, és meg akarja szabadítani a helyi lakosokat a fegyveres banditák igájától

– írta Altun.

Közben hírügynökségek arról adtak hírt, hogy Északnyugat-Szíriában tevékenykedő lázadók buszkonvojai érkeztek a határ menti törökországi településekre, hogy felkészüljenek a török erőkkel együtt indítandó invázióra.

https://twitter.com/Elizrael/status/1181702867859726337

A török parlament kedden egy évvel meghosszabbította a török hadsereg szíriai és iraki műveleteire adott mandátumot, zöld jelzést adva ezzel a küszöbönálló katonai beavatkozásnak.

Irán is készülődik

Az iráni hadsereg előre be nem jelentett hadgyakorlatot kezdett a török határ közelében, az ország északnyugati részén – jelentette az ISNA iráni hírügynökség.

A jelentés szerint szárazföldi csapatok, gyorsreagálású erők és a szárazföldi hadsereg helikopterei is részt vesznek a műveletekben.

A Fehér Ház a hét elején, Donald Trump amerikai elnök és Recep Tayyip Erdogan török államfő telefonbeszélgetése után jelentette be, hogy

nem támogatják Ankara katonai műveleteit, de nem avatkoznak közbe. Ezzel gyakorlatilag megnyílt az út a kurdok elleni török offenzíva előtt, amit a Szíriai Demokratikus Erők nevű szíriai szervezet, melynek a kurdok is tagjai, hátba szúrásként értékelt.

Trump később leszögezte, Washington nem hagyja sorsukra a kurdokat, és azzal fenyegette meg Törökországot, hogy

elpusztítja az ország gazdaságát.

Haszan Róháni iráni elnök ezzel kapcsolatban önmérsékletre kérte szerdán Ankarát, és azt is kérte Törökországtól, hogy tartózkodjon a katonai beavatkozástól.

Az iráni elnök szerint az amerikai erőknek teljesen el kellene hagyniuk a térséget.

„Törökország okkal aggódik a déli határa miatt. Úgy véljük, az lenne a helyes, ha ezeket az aggályokat el lehetne oszlatni. Az amerikai csapatoknak el kell hagyniuk a térséget. A szíriai kurdoknak pedig a szíriai hadsereget kellene támogatniuk” – idézte Róhánit az IRNA iráni hírügynökség.

Törökországgal ellentétben Irán – akárcsak Oroszország – Bassár el-Aszad szíriai elnököt támogatja a több mint 8 éve tartó szíriai konfliktusban.

ISIS Törökország Sziria
Kapcsolódó cikkek