Közélet

Több népszavazási kezdeményezést is elutasított az NVB

Az NVB határozatai nem jogerősek, ellenük a Kúriához lehet fordulni.

Nem hitelesítette a szélerőművekről szóló népszavazási kezdeményezéseket szerdai ülésén a Nemzeti Választási Bizottság (NVB).

A kérdéseket Kassai Dániel nyújtotta be magánszemélyként.

  • Az első kérdés azt célozta, hogy szélerőmű a beépített területek határától számított 3 és 12 kilométer közötti sávban legyen csak elhelyezhető.
  • A második úgy szólt, hogy szélerőmű a beépített területek határától számított legalább 3 kilométerre legyen elhelyezhető.
  • A harmadik kérdés pedig arra vonatkozott, hogy szélerőműveket „a beépített teljesítmény korlátozása nélkül” lehessen telepíteni.
  • Az NVB egyhangú döntéssel úgy ítélte meg, hogy a kérdések nem az Országgyűlés feladat- és hatáskörébe tartoznak, hanem a kormányéba, márpedig országos népszavazást csak az Országgyűlés hatáskörébe tartozó kérdésben lehet kezdeményezni. Emellett az NVB szerint a kérdések nem felelnek meg az egyértelműség követelményének sem.

    Kassai egy negyedik kérdést is benyújtott hitelesítésre, ez azt célozta, hogy

    az Országgyűlés a nyugdíjjogszabályok módosításával tegye lehetővé, hogy a kérdésben megtartott érvényes és eredményes népszavazás napját követő három évig Magyarországon az öregségi ne emelkedhessen.

    Az NVB többsége szerint a kérdés nem egyértelmű sem a választópolgárok, sem a jogalkotó számára.

    Forrás: MTI/Soós Lajos

    Az NVB megtagadta Székely István magánszemély kérdésének hitelesítését is, amellyel azt akarta elérni, hogy

    a költségvetésben hirdetésre, közvélemény-kutatásra elkölthető pénz feletti rendelkezést osszák fel a kormánypártok és parlamenti ellenzék között „a parlamenti szavazatarány alapján”.

    Az NVB egyhangúlag úgy döntött, hogy a kérdés nem hitelesíthető, mert nem az Országgyűlés feladat- és hatáskörébe tartozik.

    Az NVB nem hitelesítette Pálfalvi Milán magánszemély kérdését sem, amely

    egy olyan államigazgatási szervet hozatott volna létre az Országgyűléssel, amely a terhességmegszakítások megelőzése érdekében országos szinten felügyelné és koordinálná az állam magzati életet védő tevékenységét, és annak hatékonyabbá tétele érdekében magánadományokat gyűjtene.

    Az NVB egyhangú döntése szerint a kérdés államigazgatási szerv létrehozására vonatkozna, ilyenről azonban nem lehet népszavazást tartani. Emellett a kérdés érinti a költségvetést is és megtévesztő, mert azt a látszatot kelti, hogy jelenleg nincs ilyen szerv.

    Az NVB határozatai nem jogerősek, ellenük a Kúriához lehet fordulni.

    NVB Nemzeti Választási Bizottság
    Kapcsolódó cikkek