Közélet

Az EU nem nézi jó szemmel Irán atomprogramját

Irán, valamint az ENSZ Biztonsági Tanácsa 2015-ben jutott megállapodásra és az atomprogram korlátozása fejében feloldották a szankciók nagy részét.

Aggodalmát fejezte ki az kedden a legújabb iráni bejelentéssel kapcsolatosan, amelynek értelmében feltöltik a fordói atomlétesítmény centrifugáit uránium-hexafluorid gázzal, újabb lépést téve a nukleáris megállapodásban vállalt kötelezettségek fokozatos felmondásában.

Ismételten felszólítjuk Iránt, hogy vessen véget minden olyan tevékenységének, amely nem áll összhangban szerződéses kötelezettségeivel, illetve tartózkodjon az atomalku megőrzését és teljes körű végrehajtását aláásó további intézkedésektől

– közölte Maja Kocijancic, az EU külügyi szolgálatának szóvivője.

Hangsúlyozta, hogy a szóban forgó egyezmény fenntartása egyre nehezebbé válik, márpedig az kulcsfontosságú eleme a globális nukleáris nonproliferációs rendszernek.

Fotó: AFP

Továbbá hozzátette, az Európai Unió a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) jelentésére fogja alapozni az értékelését az esetleges jogsértések megállapításában.

Irán új urándúsító centrifugákat helyez üzembe

Haszan Róháni iráni elnök arról számolt be, hogy a fordói centrifugák feltöltésével kezdetét veszi a kötelezettségek felmondásának negyedik szakasza. Mint mondta, ezek a lépések mind visszafordíthatók, és országa tartani fogja magát a vállalásaihoz, ha a többiek is ezt teszik. Erre két hónapot adott.

Irán, valamint az ENSZ Biztonsági Tanácsának öt tagja (Egyesült Államok, Franciaország, Kína, Nagy-Britannia, Oroszország) és Németország alkotta hatok csoportja 2015-ben jutott megállapodásra, amelynek értelmében az atomprogram korlátozása fejében fokozatosan feloldották a Teherán elleni szankciók nagy részét. A feszültségek 2018 tavaszán újultak ki, amikor Donald Trump amerikai elnök egyoldalúan felmondta az atomalkut, és újból büntetőintézkedéseket rendelt el, amelyek hatásait ígéreteikkel ellentétben a többi aláírónak eddig nem sikerült csillapítania.

Irán idén júniustól elkezdte felmondani kötelezettségvállalásai egy részét, minden újabb fázisban határidőket szabva a többi részes ország számára, hogy tegyenek lépéseket az amerikai szankciók ellensúlyozására.

atomalku Maja Kocijancic urándúsítás Irán
Kapcsolódó cikkek