Közélet

Terrorgyanú alól tisztázott közel ezer civilt engedtek szabadon

A hatóságok azzal gyanúsították az embereket, hogy kapcsolatban állnak a Boko Haram szervezettel.

A nigériai hadsereg bejelentette szerdán, hogy Maiduguri városában szabadon engedett 983, terrorgyanú alól tisztázott civilt.

A hatóságok azzal gyanúsították az embereket, hogy kapcsolatban állnak a Boko Haram nigériai dzsihadista szervezettel. A szabadon engedettek közül egyesek azt állították, hogy több mint három éven át tartották fogva őket, bár sokuknak nem engedték, hogy újságírókkal beszéljenek.

Babagana Zulum, Borno állam kormányzója hangsúlyozta:

a hadsereg nem boldog attól, hogy ártatlan civileket tart őrizetben, az emberek elengedése viszont a béke beköszöntét jelzi a forrongó államban.

Összesen 983, terrorgyanú alól tisztázott civil került szabadlábra
Fotó: AFP

Olusegun Adeniyi vezérőrnagy, aki a nigériai hadsereg lázadóellenes különítményét vezeti, arról beszélt, hogy több gyanúsított még őrizetben van, hasonló átvilágításnak vetik alá őket, mint a most elengedett társaikat. A tábornok egyben védelmébe vette az egyébként vitatott kényszerintézkedést. Mint mondta, erre a lakosság védelme érdekében van szükség.

Elmondta, hogy a most szabadon bocsátott emberek egy hónapig egy kormányzati programba fognak részt venni, amely a társadalmi visszailleszkedésüket szolgálja.

A Boko Haram 2009 óta küzd egy iszlám állam megteremtéséért, elsősorban az ország északi, többségében muszlimok lakta részén. Az elmúlt években több támadást hajtott végre Nigérián kívül Kamerunban, Csádban és Nigerben is.

 

nigéria terrorszervezet Boko Haram
Kapcsolódó cikkek