BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Két ciklusra korlátoznák az államfő mandátumát Oroszországban

Legalábbis Vlagyimir Putyin nem zárta ki annak lehetőségét, hogy megszüntessék egy személy többszöri megválasztását. 

Nem zárta ki annak lehetőségét a hivatalban lévő orosz államfő, hogy az alkotmányt úgy módosítsák, hogy egy személy csak két alkalommal tölthessen be államfői tisztséget.

A jelenlegi alkotmányban az a megfogalmazás szerepel, hogy egy személy „egymást követően csak két alkalommal töltheti be az elnöki tisztséget”. Ez azonban nem zárja ki, hogy később újra megválasszák. Ezért a szövegből törölnék az „egymást követően” megfogalmazást, ami lehetetlenné tenne akár többszörös megválasztást is. Vagyis

ugyanaz a személy összesen legfeljebb két ciklusra lenne megválasztható.

Fotó: MTI/AP/Pavel Golovkin

Vlagyimir Putyin erről a csütörtöki évértékelő sajtótájékoztatóján beszélt azzal a kérdéssel kapcsolatban, hogy van-e szükség változtatásokra az orosz alaptörvényben.

Mint emlékezetes, Putyin két négyéves elnöki ciklus után négy évre a kormányfői pozícióba távozott, majd 2012-ben visszatért az államfői tisztségbe, amelynek mandátumát időközben hatévesre hosszabbították meg.

Jelenleg negyedik elnöki ciklusát tölti, amely 2024-ben fog lejárni.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.