Közélet

Rakétákkal támadták Izraelt, nem maradt el a válaszcsapás

A hadműveletre válaszul a gázai szélsőségesek mintegy ötven óra leforgása alatt legalább 450 rakétát lőttek ki Izrael területére.

Az izraeli légierő csapást mért vasárnap hajnalban a Gázai övezetet uraló Hamász radikális iszlamista szervezet létesítményeire, miután a térségből a zsidó állam déli területét három rakétával megtámadták – közölte az izraeli hadsereg.

A tájékoztatás szerint a légicsapás célpontja a Hamász katonai táborai és haditengerészeti kikötője voltak. Az okozott károk mértékéről egyelőre nincs jelentés.

Szombat este Izrael arról számolt be, hogy a Vaskupola légvédelmi rendszer megsemmisített három, a Gázai övezetből indított rakétát. Egyelőre egyetlen palesztin szervezet sem vállalta a felelősséget a történtekért. Izrael szerint a Hamász a felelős bármilyen, a Gázai övezetből kezdeményezett támadásért.

Az elmúlt években számtalan összecsapás történt Izrael és a palesztin fegyveresek között, főképpen a határ menti térségekben. Ezek hevessége váltakozó mértékű volt. Novemberben ugyanakkor hónapok óta nem tapasztalt, heves harcok bontakoztak ki.

November 12-én az izraeli hadsereg és a Sin Bet belbiztonsági szervezet egy közös akcióban megölte az Iszlám Dzsihád nevű gázai iszlamista terrorszervezet egyik gázai vezetőjét, Baha Abu al-Atát, aki számos Izrael elleni rakétatámadásért volt felelős.

A hadműveletre válaszul a gázai szélsőségesek mintegy ötven óra leforgása alatt legalább 450 rakétát lőttek ki Izrael területére. Többségüket megsemmisítette a Vaskupola. A rakétacsapások miatt megbénult az élet Izrael déli részén. Nem maradt el az izraeli válasz sem, amelyben 36 palesztin halt meg.

November 14-én a felek egyiptomi közvetítéssel tűzszünetet kötöttek. A palesztin szervezetek, beleértve az Iszlám Dzsihádot is, beleegyeztek abba, hogy szavatolják a fegyvernyugvást, Izrael pedig vállalta, hogy leállítja a harci cselekményeket.

Izrael rakétatámadás gázai-övezet konfliktus
Kapcsolódó cikkek