Közélet

Űrben érlelődik a világhírű bor

Egyedülálló lehetőség megvizsgálni, hogyan hat a mikrogravitáció, a Nap sugárzása a bor összetevőinek fejlődésére.

Egy tucat palack bordeaux-i bort küldtek fel a Nemzetközi Űrállomásra egy évre érlelődni, tudományos kutatás céljából – írja az Euronews.

A cikkből kiderül, hogy az asztronauták nem fogyaszthatnak a világhírű borból.

A lezárt palackok 12 hónapot töltenek a Nemzetközi Űrállomáson, mielőtt visszatérnek a Földre, ahol ezek után összehasonlítják őket 12 üveg ugyanolyan, ámde a Földön érlelt borral.

 

Philippe Darriet, a Bordeaux-i Egyetem Bortudományi Intézetének professzora szerint először nem gondolták komolyan az egészet.

Aztán viszont jobban belegondoltunk és megállapítottuk hogy egyedülálló lehetőség megvizsgálni, hogyan hat a mikro-gravitáció, a Nap sugárzása a bor összetevőinek fejlődésére

– tette hozzá.

Fotó: Pixabay

A bort az űrbe juttató francia-luxemburgi startup, a Space Cargo Unlimited a projektnek a magyarul Borszőlő az űrkísérletben nevet adta. Nicolas Gaume, a startup alapítója szerint a nem mindennapi kísérlettel újfent azt akarják megvizsgálni, hogyan viselkednek különböző élő organizmusok – jelen esetben a borok – az űrben lévő különleges körülmények között.

https://www.youtube.com/watch?v=ZjKdK-pgAWA#action=share

Az 1986-ban felbocsátott szovjet Mir űrállomásra egy időben rendszeresen konyakot vittek magukkal az űrhajósok, csak azt el is fogyasztották, mivel úgy gondolták, hogy pozitív hatással lehet az egészségükre.

nemzetközi űrállomás bor
Kapcsolódó cikkek