Közélet

Űrben érlelődik a világhírű bor

Egyedülálló lehetőség megvizsgálni, hogyan hat a mikrogravitáció, a Nap sugárzása a bor összetevőinek fejlődésére.

Egy tucat palack bordeaux-i bort küldtek fel a Nemzetközi Űrállomásra egy évre érlelődni, tudományos kutatás céljából – írja az Euronews.

A cikkből kiderül, hogy az asztronauták nem fogyaszthatnak a világhírű borból.

A lezárt palackok 12 hónapot töltenek a Nemzetközi Űrállomáson, mielőtt visszatérnek a Földre, ahol ezek után összehasonlítják őket 12 üveg ugyanolyan, ámde a Földön érlelt borral.

 

Philippe Darriet, a Bordeaux-i Egyetem Bortudományi Intézetének professzora szerint először nem gondolták komolyan az egészet.

Aztán viszont jobban belegondoltunk és megállapítottuk hogy egyedülálló lehetőség megvizsgálni, hogyan hat a mikro-gravitáció, a Nap sugárzása a bor összetevőinek fejlődésére

– tette hozzá.

Fotó: Pixabay

A bort az űrbe juttató francia-luxemburgi startup, a Space Cargo Unlimited a projektnek a magyarul Borszőlő az űrkísérletben nevet adta. Nicolas Gaume, a startup alapítója szerint a nem mindennapi kísérlettel újfent azt akarják megvizsgálni, hogyan viselkednek különböző élő organizmusok – jelen esetben a borok – az űrben lévő különleges körülmények között.

https://www.youtube.com/watch?v=ZjKdK-pgAWA#action=share

Az 1986-ban felbocsátott szovjet Mir űrállomásra egy időben rendszeresen konyakot vittek magukkal az űrhajósok, csak azt el is fogyasztották, mivel úgy gondolták, hogy pozitív hatással lehet az egészségükre.

Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek