BUX 52,376.91
+0.09%
BUMIX 4,404.2
-0.58%
CETOP20 2,374.54
-0.46%
OTP 18,110
-0.96%
KPACK 16,800
0.00%
0.00%
0.00%
-0.27%
+0.67%
ZWACK 16,600
0.00%
0.00%
ANY 1,615
-0.31%
RABA 1,570
0.00%
0.00%
-2.06%
+1.66%
0.00%
+0.40%
+0.38%
-2.60%
-0.44%
+3.00%
OTT1 149.2
0.00%
-2.04%
MOL 2,436
-0.08%
-0.67%
ALTEO 1,395
+1.82%
0.00%
-3.23%
EHEP 1,975
+0.25%
0.00%
4IG 1,010
-0.39%
MKB 1,972
0.00%
0.00%
+1.20%
-0.35%
-5.00%
+8.33%
SunDell 37,400
0.00%
0.00%
-0.44%
-3.24%
0.00%
-1.23%
0.00%
Forrás
RND Solutions
Közélet

Űrben érlelődik a világhírű bor

Egyedülálló lehetőség megvizsgálni, hogyan hat a mikrogravitáció, a Nap sugárzása a bor összetevőinek fejlődésére.

Egy tucat palack bordeaux-i bort küldtek fel a Nemzetközi Űrállomásra egy évre érlelődni, tudományos kutatás céljából – írja az Euronews.

A cikkből kiderül, hogy az asztronauták nem fogyaszthatnak a világhírű borból.

A lezárt palackok 12 hónapot töltenek a Nemzetközi Űrállomáson, mielőtt visszatérnek a Földre, ahol ezek után összehasonlítják őket 12 üveg ugyanolyan, ámde a Földön érlelt borral.

 

Philippe Darriet, a Bordeaux-i Egyetem Bortudományi Intézetének professzora szerint először nem gondolták komolyan az egészet.

Aztán viszont jobban belegondoltunk és megállapítottuk hogy egyedülálló lehetőség megvizsgálni, hogyan hat a mikro-gravitáció, a Nap sugárzása a bor összetevőinek fejlődésére

– tette hozzá.

Fotó: Pixabay

A bort az űrbe juttató francia-luxemburgi startup, a Space Cargo Unlimited a projektnek a magyarul Borszőlő az űrkísérletben nevet adta. Nicolas Gaume, a startup alapítója szerint a nem mindennapi kísérlettel újfent azt akarják megvizsgálni, hogyan viselkednek különböző élő organizmusok – jelen esetben a borok – az űrben lévő különleges körülmények között.

https://www.youtube.com/watch?v=ZjKdK-pgAWA#action=share

Az 1986-ban felbocsátott szovjet Mir űrállomásra egy időben rendszeresen konyakot vittek magukkal az űrhajósok, csak azt el is fogyasztották, mivel úgy gondolták, hogy pozitív hatással lehet az egészségükre.

Kapcsolódó cikkek