Közélet

Csökkent az állást keresők száma

A tartósan nyilvántartásban szereplő álláskeresők számában 0,7 százalékos csökkenés mutatkozott az egy évvel korábbihoz viszonyítva.

Az elmúlt tíz év tendenciájához hasonlóan továbbra is csökken az álláskeresők aránya hazánkban. A Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat (NFSZ) adatai szerint tavaly decemberben összesen 234,9 ezren kerestek munkát, 7 ezerrel (2,9 százalékkal) kevesebben, mint 2018 azonos időszakában.

Az álláskeresők többségét a nők tették ki:

ők összesen 121,4 ezren voltak, a férfiak pedig 113,5 ezren. Éves viszonylatban a regisztrált álláskereső férfiak száma 2,1 százalékkal, a nőké 3,6 százalékkal csökkent.

A nyilvántartott álláskeresők aránya a gazdaságilag aktív népességhez viszonyítva 5,1, a munkavállalási korú népességhez mért relatív ráta pedig 3,5 százalékos értéket mutatott.

Forrás: Móricz-Sabján Simon / VG

Az álláskeresők csoportján belül a legfeljebb általános iskolát végzettek aránya 42,8 százalékot tett ki, számuk 100,5 ezer volt.

Középfokú iskolai végzettséggel 119,5 ezren (50,9 százalék), felsőfokú végzettséggel 14,8 ezren (6,3 százalék) kerestek munkát tavaly decemberben. A pályakezdők száma elérte a 19,2 ezret, arányuk az összes álláskereső között 8,2 százalék volt. A legtöbb pályakezdő fiatalt Borsod-Abaúj-Zemplén, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Hajdú-Bihar megyében tartotta nyilván az NFSZ.

A tartósan, tehát egy évet meghaladóan nyilvántartásban szereplő álláskeresők számában 0,7 százalékos csökkenés mutatkozott az egy évvel korábbihoz viszonyítva. A 65,8 ezer tartósan munkanélküli az összes álláskeresőhöz viszonyítva 28 százalékos arányt mutatott tavaly decemberben. A 25 éven aluli korosztályba 31,7 ezer álláskereső tartozott, az 55 évesek és a felettiek számát 60,4 ezerre mérték. Az előbbiek 13,5 százalékot, az utóbbiak 25,7 százalékot képviseltek az álláskeresők között.

 

A teljes cikk a Világgazdaság keddi számában olvasható

2019 december foglalkoztatás munkaerőpiac NFSZ
Kapcsolódó cikkek