Közélet

Karácsony Gergely a saját hatásköreit akarja szélesíteni

A főpolgármester jogköreit erősíti a Fővárosi Önkormányzat új SZMSZ-ére vonatkozó javaslat.

Bizonyos kérdésekben egyedül döntene, csökkentené a minősített többséget igénylő tárgykörök számát, de másolná a kormány Nemzeti Konzultációját is Karácsony Gergely – írja a Mandiner.

A portál szerint megjelent a Fővárosi Önkormányzat új Szervezeti és Működési Szabalyzatára vonatkozó főpolgármesteri előterjesztés, amely szerint

Karácsony Gergely a saját hatásköreit akarja szélesíteni, csökkentve az előző szervezeti és működési szabályzathoz képest azon a tárgykörök számát is, amelyekhez minősített többségre van szükség.

Karácsony Gergely
Forrás: MTI/Balogh Zoltán

A Mandiner gyűjtése alapján

  • a Fővárosi Közgyűlés ezentúl csak a főpolgármester előterjesztése alapján dönthet az önkormányzati tulajdonú cégek ügyeiben a fővárosi önkormányzat által magához vont és a közgyűlés más szervére át nem ruházott hatáskörök gyakorlásáról, a tanácsnok feladatköréről, valamint a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsáról szóló kormányhatározatban meghatározott ügyekben.
  • Fővárosi Közgyűlés ezentúl csak a főpolgármester előterjesztése alapján dönthet az önkormányzati tulajdonú cégek ügyeiben a fővárosi önkormányzat által magához vont és a közgyűlés más szervére át nem ruházott hatáskörök gyakorlásáról, a tanácsnok feladatköréről, valamint a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsáról szóló kormányhatározatban meghatározott ügyekben.
  • A közgyűlésnek és a bizottságnak sem kell határozatképesnek lennie az egyes napirendi pontok tárgyalása közben, csak akkor, amikor a döntés megszületik. Vagyis elég, ha a közgyűlési tagok csak a szavazásra mennek be megnyomni a szavazógombot.
  • Csak az ülést megelőző nap 12 óráig lehet írásban módosító javaslatot benyújtani a napirendi illetve kiegészítő javaslatok közt szereplő előterjesztéshez.
  • A főpolgármesternek egyedüli joga marad írásbeli módosítót benyújtani a döntéshozatal megkezdéséig.
  • A Közgyűlés nem szavazhat a módosító javaslatról, ha az a főpolgármester kizárólagos jogában benyújtott előterjesztéshez kapcsolódik és azt a főpolgármester nem támogatja.
  • A portál szerint kevesebb ügyben lesz szükség minősített többségre:

  • jelentősen csökken azon ügyek köre is a korábbi SZMSZ-hez képest, amelyekhez a Közgyűlés minősített többségének döntése szükséges (például a sürgősségi indítvány napirendre vételéhez és a Közgyűlés meghívójában nem szereplő napirendi javaslat napirendre vételéhez sem lesz szükség a minősített többségre a javaslat szerint).
  • A főpolgármester „a főváros érdekeinek védelmében” döntést hozhat „minden olyan ügyben, amely szerepelt a Közgyűlés ülésének napirendi javaslatában vagy elfogadott napirendjén, de arról a Közgyűlés [...] két egymást követő alkalommal nem döntött.” Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy ha egy kérdésben két egymást követő ülésen nem született döntés, akkor arról a jövőben egyszemélyben maga Karácsony Gergely fog dönteni.
  • A főpolgármester „kezdeményezheti, hogy a fővárosi lakcímmel vagy tartózkodási hellyel rendelkező, tizennegyedik életévüket betöltött polgárok valamely, Budapest Főváros Önkormányzata feladatait érintő kérdésben” írásban véleményt nyilvánítsanak. Vagyis fővárosi konzultációt indíthat.
  • Karácsony Gergely Budapest szmsz
    Kapcsolódó cikkek