Közélet

Tarlós István: nulla működési hitellel adtuk át a fővárost

Tarlós István szerint a főpolgármester mögött olyan csapat áll, amely néha azt súgja neki, mutogasson vissza az előző vezetésre.

Eddig még semmilyen tanácsot nem kért Karácsony Gergely főpolgármester elődjétől, Tarlós Istvántól. Budapest volt városvezetője a Magyar Nemzetnek adott interjúban többek között beszélt a megszüntetett Budapestinfóról és a klímavészhelyzetről is.

Tarlós István szerint a főpolgármester mögött olyan csapat áll, amely néha azt súgja neki, mutogasson vissza az előző vezetésre vagy a kormányra, de közben „teljesen téves mondatok” hangzanak el a 3-as metróról vagy a főváros adósságáról.

„Mi 2019-ben nulla működési hitellel adtuk át a fővárost, ráadásul a fejlesztési hitelkeret – ami szintén lényegesen alacsonyabb – nagy része is csak formálisan szerepel a költségvetésben, az még nincs felhasználva.

Ami a 3-as metrót illeti, a kocsik korróziós hibáját, amit csak a három prototípusszerelvénynél fedeztek fel a 37 szerelvény közül, az oroszok garanciálisan kijavítják, az a budapestieknek egy fillérjébe nem kerül”

– mondta Tarlós.

A korábbi főpolgármester elmondta a véleményét a Budapestinfó megszüntetéséről, amit egyébként Lázár János korábbi kancelláriaminiszterrel való ellentéte és a Kormányinfó tett létjogosulttá. Aztán azonban

a Lázár Jánossal való csaták egyre inkább elmaradtak, és sokkal inkább a fővárost érintő komolyabb ügyek vagy a közvélemény előtt kevésbé ismert kérdések tisztázása lett a Budapestinfó fő témája. Nagyon szívesen csináltam

– tette hozzá.

Tarlós István
Forrás: MTI/Mónus Márton

Szerinte a gyalogoshíd alapfunkciója szempontjából elsősorban „műszaki okokból erősen vitatható.”

Az átkelő gyalogoshídként nem tud jól működni, hiszen a láncok, a tartók miatt a sétáló turistáknak a jelenlegi útpályáról a panoráma élvezhetetlen„

– mondta.

Tarlós azt is mondta, hogy a szerkezet korróziója nem fog attól megállni, hogy az autók helyett csak járókelők, biciklisták fogják használni. Hozzátette, hogy a felújítás idővel egyre többe fog kerülni, arról nem is beszélve, hogy a Petőfi híd felújítása is egyre szükségesebb.

A fővárosi klímavészhelyzet kihirdetésről elmondta, hogy szerinte a vészhelyzet kifejezéssel „óvatosabban kellene bánni.”

„A magyar jogrend jelenleg nem ismeri önálló megkülönböztetésül a zöldek által kreált klímavészhelyzet fogalmát. A vészhelyzet jogi kategória, váratlan veszélyes helyzet, ami azonnali konkrét intézkedésre kötelez.

Tényét illetékes állami szerv meg kell hogy állapítsa. Tehát ha ilyen van, akkor nagyon konkrét intézkedésekre van szükség, amiről ma nem tudunk” – mondta.

Karácsony Gergely Budapest Tarlós István
Kapcsolódó cikkek