Közélet

Trump kétállami megoldást javasol a palesztin-izraeli konfliktus rendezésére

Több ezren tüntettek a Gázai-övezetben Donald Trump amerikai elnök béketerve ellen annak nyilvánosságra hozása előtt néhány órával.

Kétállami megoldást javasolt Donald Trump amerikai elnök keddi sajtókonferenciáján Washingtonban a palesztin-izraeli konfliktus rendezésére.

Trump Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök jelenlétében kihirdetett javaslatában a palesztin területek megkétszerezéséről, önálló fővárosról, független Palesztináról beszélt. Washington nagykövetséget tervez nyitni Kelet-Jeruzsálemban is, amely a palesztinok fővárosa lesz. Trump szerint senkinek sem kell majd elhagynia az otthonát. Kijelentette: Izraelben minden egyes ember békét szeretne. Kiemelte a szélsőségesek és a terrorizmus elleni közös fellépés fontosságát.

Az amerikai elnök közölte:

amennyiben Mahmúd Abbász, a Palesztin Hatóság elnöke a békét választja, az Egyesült Államok és más országok is minden erejükkel segíteni fognak.

Trump elmondta: levelet küldött Abbásznak a béketervről. Az amerikai elnök megköszönte Ománnak, Bahreinnek és az Egyesült Arab Emírségeknek a béketervről folytatott előzetes közvetítést, egyeztetést.

 

Stratégiai fontosságú az izraeli szuverenitás Ciszjordániában – mondta Benjamin Netanjahu. Az izraeli kormányfő bibliai nevén Júdea és Szamária néven említette Ciszjordániát, A Jordán-folyó völgyét. Hangsúlyozta: az amerikai elnök elismerte annak fontosságát, hogy Izraelnek képesnek kell lennie önmaga védelmére a Jordán-völgyében és más vidékeken is. Netanjahu úgy vélekedett: az új béketerv reális és esélyt nyújt a tartós béke megteremtésére. Leszögezte, hogy beleegyezett a palesztinokkal folytatandó tárgyalásokba, mert a Trump-tervet kiegyensúlyozottnak találja.

Donald Trump és Benjamin Netanyahu
Fotó: AFP

Donald Trump amerikai elnök bejelentései közel-keleti béketervére vonatkozóan „agresszívak”, Jeruzsálemre vonatkozó javaslata pedig „képtelenség”

– mondta kedden a Gázai övezetet uraló palesztin Hamász szervezet egyik tisztségviselője.

„Trump bejelentése agresszív és nagyon sok haragot fog szítani” – mondta Számi Abu Zuhri, a Hamász szóvivője a Reuters hírügynökségnek Trump szavaira reagálva.

... Jeruzsálemre vonatkozó bejelentése képtelenség, és Jeruzsálem mindig is a palesztinok földje lesz... A palesztinok szembe fognak szállni ezzel az egyezséggel, és Jeruzsálem palesztin föld marad

– tette hozzá Abu Zuhri.

Halíl al-Hajja, az iszlamista palesztin szervezet egyik vezető tisztségviselője határozottan visszautasította az Egyesült Államok és Izrael által bejelentett „összeesküvést”, leszögezve, hogy a palesztinok reagálása tekintetében „minden lehetőséget nyitva tartanak”.

Halíl al-Hajja nem sokkal azután nyilatkozott, hogy

Trump bejelentette egyértelműen Izraelnek kedvező béketervét.

„Biztosak vagyunk benne, hogy palesztin népünk nem fogja megengedni, hogy ez az összeesküvés megvalósuljon. Úgyhogy, minden opció nyitva van. A(z izraeli) megszállók és az amerikai kormány fog viselni minden felelősséget azért, amit tettek” – hangoztatta a Gázai övezetet uraló iszlamista Hamász egyik vezetője.

Korábban több ezren tüntettek a Gázai-övezetben Trump béketerve ellen annak nyilvánosságra hozása előtt néhány órával – jelentette a helyi média.

A Gázai övezetet uraló Hamász vezetésével rendezett gázai tüntetéseken Gáza városban, Rafiahban, egy menekülttáborban, valamint az Izraellel szomszédos határ három pontján a palesztin tüntetők

Donald Trump és Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök arcképét égették, és „Palesztina nem eladó!” feliratot emeltek magasba a béketerv palesztinoknak pénzeket ígérő, de politikai megoldást nem kínáló előzetes kiszivárogtatásaira utalva.

A Walla hírportál szerint legalább száz tüntető volt a gázai határ közelében, akikkel szemben az izraeli hadsereg tömegoszlató eszközöket vetett be.

Donald Trump Benjamin Netanyahu
Kapcsolódó cikkek