Közélet

Esküvőboom volt tavaly Magyarországon

A KSH adatai szerint 30 éve nem látott mértékben nőtt a házasságkötések száma.

Harminc éve nem látott mértékben nőtt 2019-ben a házasságkötések száma a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb, előzetes adatai szerint.

A KSH keddi közleményében – a házasság hete alkalmából – kiemelte:

2019-ben „esküvőboom” volt, szeptember végéig többen kötötték össze életüket, mint 2018 egészében.

Magyarországon a 1970-es évek közepétől csökkent azok száma, akik hivatalosan összekötötték az életüket. Az évtizedeken át tartó csökkenés 2010 után fordulatot vett, a házasságkötések száma 2010 és 2016 között csaknem másfélszeresére emelkedett. Míg 2010-ben 36 ezren járultak anyakönyvvezető elé, addig tavaly novemberig már 62 ezer pár mondta ki a boldogító igent.

Fotó: AFP

Figyelembe véve az átlagértékeket, a KSH becslése szerint

2019-ben akár a 64 ezres számot is átléphette a frigyre lépők száma, amire csaknem harminc éve nem volt példa.

A KSH a magyarországi házasodási szokásokkal kapcsolatban azt írta, hogy 2018-ban a házasodó férfiak átlagos életkora mintegy 3 évvel volt magasabb a nőkénél, átlagosan a férfiak 36,6, a nők 33,5 évesen álltak anyakönyvvezető elé. Az első házasságkötés ennél fiatalabb korban történik, a nők átlagosan 30,1, a férfiak 32,8 éves korukban mondták ki a boldogító igent.

Az először házasulók átlagos életkora 1990 óta mindkét nem esetén több mint 8 évet emelkedett.

A számokból az is látszik, hogy az első házasságot kötő férfiak és nők száma eltér egymástól, gyakoribb, hogy újraházasodó férfi vesz el korábban még házasságban nem élő nőt – mutatott rá a statisztikai hivatal.

Február 9-16. között tizenharmadik alkalommal rendezik meg a házasság hete rendezvénysorozatot, amely programjaival a családi köteléken belüli együttélés fontosságára hívja fel a figyelmet.

KSH házasságkötés esküvő
Kapcsolódó cikkek