Közélet

Félidőben problémamentesen működnek a magyar műholdak

A felbocsátás utáni adatok alapján a műholdak pályán maradásának legkisebb időtartamát 5 hónapra becsülték.

A december 6-án pályára állított ATL 1 és SMOG-P nevű műholdak, tervezett pályájuk élettartamának felénél járnak. A jelek szerint minden úgy működik, ahogy a magyar szakemberek tervezték. Az adatok folyamatosan érkeznek a műszerekről – közölte a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem.

A két berendezést a Rocket Lab amerikai magáncég Electron rakétája vitte fel az űrbe és állította pályára.

A műholdak a legfrissebb adatok alapján enyhén elliptikus pályán haladnak a Föld körül. Legnagyobb távolságuk a bolygótól nagyjából 400, legkisebb 350 kilométer. Sebességük megközelítőleg 7,2 km/s.

Ez olyan sebesség, amit itt a Földön soha nem érzékelhetünk. A nagyjából 1700 kilométerre fekvő Londont nem egészen 4 perc alatt érnénk el. De a Földet is kicsivel több, mint másfél óra alatt kerülnénk meg.

A felbocsátás utáni adatok alapján a műholdak pályán maradásának legkisebb időtartamát 5 hónapra becsülték.

 

Ennek időtartama egyébként függ a légkör fékező hatásától az adott magassági zónában, a nap aktivitásától és egyéb paraméterektől is. A becsült pályaélettartam azt jelenti, hogy ezen időintervallum végén következhet be a légkörbe történő zuhanás és megsemmisülés. Természetesen a műholdakat ennél hosszabb üzemidőre tervezték műszakilag.

Az ATL-1 és a SMOG-P mostanra már annyira eltávolodott egymástól, hogy egy antennával is kommunikálhatnak a velük a mérnökök és kutatók.

Egymás után érkeznek a Budapesti Műszaki Egyetem antennájának látókörébe pont olyan ritmusban, hogy mindkét eszköz tud kommunikálni a szakértőkkel és küldik a tőlük várt információkat.

A SMOG-P azt vizsgálja, hogy mennyire terhelt a légkör a különböző rádiós frekvenciasávoktól.

Az ATL-1 pedig egy speciális szigetelőanyag űrbéli minőségbiztosítási vizsgálatát és tesztelését folytatja. A jelek szerint eddig minden úgy működik, ahogyan tervezték.

Fotó: BME

Az akkumulátorok szigetelő rétegei tökéletesen funkcionálnak. Az összehasonlítás miatt elhelyezett referencia szigetelésű akkumulátorhoz képest az új vékonyréteg hőszigetelőanyag egyértelműen hatékonyabban szigetel mind a hideg, mind a meleg ellen.

Az ATL-1 műholdnak a forgása a kezdeti időszakhoz képest lassult. Az út elején percenként négyet forgott saját tengelye körül, mostanra ez kettőre csökkent.

SMOG-P Electron rakéta ATL-1
Kapcsolódó cikkek