Közélet

Kétmilliárddal költöttek többet drogra Ausztráliában tavaly óta

Az elvégzett szennyvízvizsgálatok alapján 11,3 milliárd ausztrál dollárt költöttek az emberek egy év alatt kokainra, heroinra, és ecstasyra.

Ausztráliában mintegy

11,3 milliárd ausztrál dollárt (2200 milliárd forintot) költöttek az emberek egy év alatt kokainra, heroinra, ecstasyra és metamfetaminra

– számolták ki az országban elvégzett szennyvízvizsgálatok alapján, amelyek eredményét kedden tették közzé.

A 2018 augusztusa és 2019 augusztusa között elvégzett vizsgálatokon alapuló jelentésében az ausztrál bűnügyi hírszerzési bizottság azt írta: az ausztrál lakosság mintegy 57 százalékát – 13,3 millió embert – lefedő mintavételekből kiderült, hogy egy év alatt

11,5 tonna metamfetamint, 4,6 tonna kokaint, 2,2 tonna ecstasy tablettát és 900 kilogramm heroint fogyaszthattak el az országban.

Kiemelték: a metamfetamin-használat egy év alatt több mint kétszeresére növekedett, a kristály vagy meth néven emlegetett pszichoaktív szerre 8,6 milliárd ausztrál dollárt (1600 milliárd forint) költöttek a legutóbb vizsgált időszakban.

Fotó: Mauricio Dueñas / AFP

A jelentés szerint a droghasználat emelkedett Ausztráliában:

az előző évi vizsgálat eredményéhez képest most kétmilliárd ausztrál dollárral többet költöttek kábítószerre.

A szennyvízvizsgálatból azonban arra is lehet következtetni, hogy az alkohol és a nikotin maradt továbbra is a legelterjedtebb drog Ausztráliában.

Ausztrália szennyvíz kábítószer kokain
Kapcsolódó cikkek