Közélet

Őrület várható hétvégén a francia kórházakban

Egy párizsi kórház osztályvezetője szerint mindenhol feszítik szét a falakat, hogy a lehető legtöbb beteg férjen el az intenzív osztályokon.

Edouard Philippe francia miniszterelnök szerint a koronavírus-járvány „nagyon szélsőséges hulláma várható” Franciaországban, s „a helyzet nehéz lesz a következő napokban”.

Tartós krízisre készülünk, egy olyan egészségügyi helyzetben, amely nem fog hamar javulni. Muszáj kitartani

- fogalmazott a kormányfő pénteken a kabinettel tartott videókonferenciáján.

A kormányzat várhatóan hamarosan bejelenti a március 17-én életbe lépett kijárási korlátozások meghosszabbítását, amelyek hivatalosan kedden érnének véget, de a kormányzat mellett működő tudományos tanács azoknak a legalább április végéig tartó meghosszabbítást javasolja.

„Továbbra is mobilizációra van szükség. A járványnak a Franciaországot sújtó hulláma – amely elsőként Elzászra csapott le, és most érkezik a Párizs környéki ile-de-France régióba és Észak-Franciaországba, majd más francia régiókba is – nagyon magas, és a teljes egészségügyet, valamennyi kórházat elképesztő nyomás alatt tartja” – ismerte el a kormányfő.

Edouard Philippe köszönetet mondott mindenkinek, aki a közszolgálatban dolgozik, mindenekelőtt az egészségügyi dolgozóknak és a tanároknak, akik „a jelen körülmények között és gyakran nehéz helyzetekben kiváló munkát végeznek, feltalálják magukat, összefognak, hogy megpróbálják szavatolni az oktatást, amelyre a gyerekeknek most is szükségük van”.

Fotó: AFP

Miközben a járvány még nem tetőzött Franciaországban, az elzászi régió után a Párizs környéki Ile-de-France régió kórházai is megteltek súlyos állapotban lévő fertőzöttekkel.

Mindenhol feszítjük szét a falakat, hogy a lehető legtöbb beteg férjen el az intenzív osztályokon, de amíg nem értük el a járvány görbéjének felső síkját, újabb megoldásokat kell találni

- mondta Bruno Riou, a párizsi kórházak krízisigazgatója. Úgy vélte, hogy olyan egészségügyi evakuációkra van szükség a fővárosból a kevésbé terhelt országrészekbe, mint amilyeneket egész héten végzett a hadsereg és az állami vasúttársaság Elzászból.

Gilles Pialoux, a párizsi Tenon kórház járványügyi osztályának vezetője úgy becsülte, hogy a járvány tetőzése április 5. és 14. között várható, s ekkor 2 ezren lesznek a párizsi intenzív osztályokon. Jelenleg mintegy 1500 súlyos beteget ápolnak a francia fővárosban.

„Nekünk húsz intenzív ágyunk van, amelyek gyorsan beteltek, szétfeszítettük az intenzív osztályok falait, és megszerveztük, hogy 42 ágyunk legyen. Ez a maximum, és a hétvégén be fogunk telni” – mondta a főorvos a France Info hírrádióban.

A csütörtök esti összesítés szerint 24 óra alatt 365-tel 1696-ra emelkedett a koronavírus-fertőzés kórházban elhunyt áldozatainak a száma, és egy 16 éves lány is van közöttük. A tájékoztatás szerint a nagyon szomorú hír a lány haláláról azért fontos, mert a fiataloknál a betegség súlyos formája nagyon ritka.

Julie A. a párizsi Necker gyerekkórházban hunyt el, s ő a koronavírus-járvány eddigi egyetlen kiskorú áldozata Franciaországban.

„Soha nem lesz rá válasz, ez elviselhetetlen” – mondta Sabine, a lány anyja az AFP francia hírügynökségnek.

Julie-nak semmilyen egészségügyi problémája nem volt,

táncolt és élsportoló volt. Az anyja szerint eleinte csak enyhébben köhögött, majd szombaton került légzési zavarokkal kórházba a Párizs közeli Longjumeau-ban, ahonnan kedden szállították át a párizsi Necker gyerekkórházba, s itt két koronavírus-tesztje is negatívnak bizonyult. A lány állapota rohamosan romlott, intenzív osztályra került, és időközben az első kórházban végzett teszt eredménye kimutatta, hogy Covid-19 fertőzésben szenved, majd szerdára virradó éjjel elhunyt.

Franciország koronavírus
Kapcsolódó cikkek