Közélet

Szükségállapot Spanyolországban

A koronavírus-járvány terjedésé miatt lépett a kormány: a spanyolok már csak a munkahelyükre mehetnek be.

Spanyolország szükségállapot bevezetésével korlátozza lakosai szabad mozgását a következő tizenöt napban, hogy lassítsa a koronavírus-járvány terjedését – ismertette a kormány döntését a miniszterelnök szombat este Madridban.

Pedro Sánchez elmondta: ebben az időszakban az emberek alapvetően

csak az otthonuk és munkahelyük között közlekedhetnek.

Koronavírus-helyzet Magyarországon

Magyarországon szombaton újabb öt magyar állampolgárnál mutattak ki új koronavírus-fertőzést, majd vasárnap reggel újabb két embernél, így 32-ra nőtt a fertőzöttek száma. Szombaton megjelentek a kormányrendeletek a védekezésről. Hétfőtől bezárnak az iskolák. Új gazdasági intézkedéseket hoz a kormány a járvány miatt.

Ezenkívül egészségügyi intézménybe, élelmiszerboltba, patikába, bankba, biztosítóhoz, trafikba, tisztítóba, benzinkútra mehetnek, illetve előre nem látható sürgős esetben tartózkodhatnak közterületen – részletezte.

Az egész ország területén felfüggesztik az oktatást az óvodától az egyetemig, valamint minden sport- és kulturális rendezvény megtartását is.

Zárva kell tartaniuk a vendéglátóhelyeknek, csak a házhozszállítási szolgáltatás működhet.

A rendelkezés idejére néhány kivétellel a felére csökken az országon belül a vasúti, a közúti, a légi és a vízi tömegközlekedési járatok száma.

Fotó: Miquel Llop/NurPhoto/AFP

A miniszterelnök kitért arra, hogy amíg a szükségállapot tart, az ország egész területén a központi kormány számít a kompetens hatóságnak, és minden területi rendfenntartó testület a belügyminiszter irányítása alá kerül. A rendelkezés még szombat este érvénybe lép, miután megjelenik a hivatalos közlönyben, és 15 nap leteltével a parlament jóváhagyásával meghosszabbítható.

A miniszterelnök szavai szerint a drasztikus intézkedéseket azért rendelték el, mert Spanyolországban is felgyorsult a koronavírus-fertőzés terjedése.

Egy nap alatt 1500-zal lett több regisztrált beteg, számuk szombaton meghaladta a 6200-at.

A betegségbe 193-an haltak bele, és 517-en gyógyultak meg eddig. A fertőzések felét a madridi autonóm közösségből jelentették.

Újabb 175 ember halt meg Olaszországban, egyre szigorúbb intézkedéseket vezetnek be a világban

A világon eddig 150 ezren betegedtek meg eddig, és 5700-an haltak meg.

 

koronavírus szükségállapot Spanyolország
Kapcsolódó cikkek