Közélet

Megjelentek a kormányrendeletek a védekezésről

Bezáró bölcsődék, óvodák, felálló akciócsoportok: megjelentek a koronavírus-járvány elleni védekezést szolgáló kormányrendeletek és határozatok.

Megjelentek a koronavírus-járvány elleni védekezést szolgáló kormányrendeletek és határozatok a Magyar Közlöny legfrissebb, szombati számában.

Kormányrendelet szabályozza az élet- és vagyonbiztonságot veszélyeztető tömeges megbetegedést okozó humánjárvány megelőzése, illetve következményeinek elhárítása, a magyar állampolgárok egészségének és életének megóvása érdekében elrendelt vészhelyzet során teendő intézkedéseket.

A rendelet többek között tartalmazza, hogy

a Kúria elnöke, az Országos Bírósági Hivatal elnöke és a legfőbb ügyész javaslatára rendkívüli ítélkezési szünet rendelnek el.

Kimondja azt is, hogy

a bölcsődei ellátást végző intézmény, valamint az óvoda elhelyezkedése szerinti települési önkormányzat polgármestere – a fővárosban a fővárosi kerületi polgármester – a bölcsődei és az óvodai ellátást végző intézmények esetében rendkívüli szünetet rendelhet el, erről tájékoztatnia kell az emberi erőforrások miniszterét.

Fotó: Pixabay

A kihirdetett vészhelyzet miatt szükséges egyes egészségügyi tárgyú miniszteri rendeletek módosításáról Emmi-rendelet született, a tárca másik dokumentuma két korábbi rendeletet módosít:

az egyik az egészségügyi szakdolgozók továbbképzéseinek szabályozásáról, a másik az orvosok, fogorvosok, gyógyszerészek és az egészségügyi felsőfokú szakirányú szakképesítéssel rendelkezők folyamatos továbbképzéséről szól.

A közzétett kormányhatározatok rögzítik a koronavírus elleni védekezés kapcsán

szükséges további intézkedéseket, új munkarendet vezetnek be a köznevelési és szakképzési intézményekben, felfüggesztik a közszférában alkalmazandó, az egészségügyi dolgozókra vonatkozó eddigi nyugdíjpolitikai elvek alkalmazását, emellett előirányzatot csoportosítanak át a rendkívüli kormányzati intézkedésekre szolgáló tartalékból.

Szintén kormányrendelet sorolja fel azokat a feladatokat, amelyek a magyarországi rajttal tervezett Giro d’Italia kerékpáros körverseny elhalasztásával vannak összefüggésben.

Felállnak az akciócsoportok

Pénteken 10 akciócsoportot állított fel Orbán Viktor miniszterelnök a koronavírus-járvány elleni védekezéssel kapcsolatban:

 • oktatásért felelős akciócsoport,
 • járványügyi mobil konténerkórház megépítését is elrendelték,
 • a létfontosságú vállalatok biztonságáért felelős akciócsoport,
 • nemzetközi koordinációért felelős akciócsoport,
 • kommunikációért felelős akciócsoport,
 • rendkívüli jogrendért felelős akciócsoport,
 • pénzügyi akciócsoport,
 • gazdaság újraindításáért felelős akciócsoport,
 • kutatócsoport is felállt (gyógyszert, vakcinát próbálnak fejleszteni),
 • határellenőrzési akciócsoport.
 • Újabb öt fertőzöttet diagnosztizáltak Magyarországon

  Magyarországon eddig 30 új koronavírus-fertőzöttet tartanak nyilván, közülük 20 magyar, 9 iráni és 1 brit állampolgár.

   

  Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
  Kapcsolódó cikkek