Közélet

Az emberek többsége szerint minél több élet megmentése a fő szempont

Az emberek 67 százaléka szerint az egészségügyi szempontok fontosabbak a gazdasági szempontoknál a járvány elleni küzdelemben.

Egy felmérés szerint világszerte az emberek többsége azt szeretné, ha a kormányok a minél több élet megmentését részesítenék előnyben a gazdasági szempontokkal szemben a koronavírus-járvány elleni küzdelemben – írja a Reuters.

A felmérést az Edelman Trust Barometer végezte április 15-e és 23-a között 13 200 ember bevonásával Kanadában, Kínában, Franciaországban, Németországban, Indiában, Japánban, Mexikóban, Szaúd-Arábiában, Dél-Koreában, az Egyesült Királyságban, valamint az Egyesült Államokban.

A megkérdezettek 67 százaléka egyetértett azzal a kijelentéssel, hogy

a kormány legfontosabb feladata minél több élet megmentése, még akkor is, ha ez lassabb gazdasági fellendüléssel is jár.

A válaszadók mindössze egyharmada támogatta azt az állítást, miszerint a kormányok legfontosabb feladata a gazdaság újraindítása és minél több munkahely megmentése.

Fotó: AFP

Japánban 76, Kínában 56, Kanadában, Franciaországban és az Egyesült Királyságban 70, míg az USA-ban az emberek 66 százaléka válaszolt úgy, hogy az egészségügyi szempontoknak kell prioritást élvezni a gazdasági szempontokkal szemben.

Nagyon nehéz, mert két krízissel – egészségügyivel és gazdaságival – kell egyszerre szembenézni. Az emberek úgy vannak vele, hogy 6-7 hete tart a jelenlegi helyzet, plusz egy-két hét már nem számít abban, hogy megoldás szülessen

– mondta Richard Edelman, a kutatóintézet vezérigazgatója.

A kutatás arról is beszámolt, hogy kialakult helyzetben széleskörben nőtt a kormányzati intézményekbe vetett bizalom – átlagosan 11 százalékkal a januári 65 százalékos, eddigi legmagasabb értékhez képest.

Ez az arány azt tükrözi, hogy a lakosság körében felértékelődött a gazdaság, valamint az egészségügy állami támogatása.

járvány Reuters fertőzés koronavírus
Kapcsolódó cikkek