Közélet

Cigarettáért rohamozták meg a gallok a spanyol határt

Tömegesen indultak a franciák cigarettát venni a spanyol határra, a szabályokat sem tartották be.

A koronavírus-járvány miatt nyolc hétig tartó általános karantén feloldását követő első napon a franciák tömegesen indultak cigarettát venni a francia-spanyol határon fekvő Perthusba, ahol fele annyiba kerül a dohánytermék, mint Franciaország más településein.

A francia televíziók keddi híradásai szerint az általános karanténból hétfőn kiszabadult francia dohányosok megrohamozták a Spanyolország és a Pireneusok francia oldala közötti határváros dohányboltjait, s miután nem tartották be a társadalmi távolságtartás szabályait, a rendőrségnek kellett beavatkoznia.

Az emberek megrohamozták az üzleteket a Perpignan városától délre található határmenti településen, és teljesen elfelejtették az egészségügyi előírásokat, ezért a megyei csendőrség a spanyol hatóságok kérésére beavatkozott. Megkértük az embereket, hogy menjenek ki a boltokból és kint álljanak sorba

jelezték francia források.

Fotó: Pixabay

A France2 közszolgálati televízió képei szerint több száz méteres sorokban több mint két órát várakoztak az emberek a kisváros mindhárom dohányboltja előtt, hogy egy-egy doboz cigarettát vehessenek, a dohány ugyanis fele annyiba kerül Spanyolországban, mint Franciaországban.

A perthusi önkormányzat szerint az emberek többsége nem viselt maszkot és nem tartott legalább egyméteres távolságot.

A francia csendőrség szerint akkora dugók alakultak ki a határon, mint a nyári időszakokban a nyaralások elején és végén.

Perthus főutcája a térség egy legfőbb kereskedelmi tengelye, ahol a franciák egész évben előszeretettel vásárolnak be elsősorban alkoholtartalmú italokat és dohánytermékeket, amelyekre a spanyol állam jóval alacsonyabb adókat szab ki, mint a francia.

A két ország között a járvány miatt a határ hivatalosan zárva van, de a kishatárforgalom engedélyezett, így Perthus földrajzi helyzete miatt a környékbeli spanyolok és franciák szabadon járnak át a határon.

 

dohánybolt koronavírus Perthus Spanyolország Franciaország cigaretta
Kapcsolódó cikkek