Közélet

Parkolópályára rakták Karácsonyék rendeletét

Önkormányzati törvénybe ütközik Karácsony Gergely főpolgármester november végén elfogadott parkolási rendelete – állapította meg a Kúria.

Július 1-jén nem lép hatályba a fővárosi közgyűlés által még tavaly november végén elfogadott parkolási rendelete, miután arról a Kuria ma kimondta, hogy az önkormányzati törvénybe ütközik – írta meg a Magyar Nemzet. Karácsony Gergely főpolgármester még az ősszel az előterjesztésben azt javasolta, hogy ne lehessen kiszervezni a parkolóautomaták ellenőrzését alvállalkozónak.

A fővárosi képviselők november 27-én 18 igen szavazattal, 1 nem ellenében és 13 tartózkodás mellett fogadták el a főpolgármester javaslatát, amellyel több ponton módosították a parkolási rendeletet. A várakozásidíj-fizetés ellenőrzéséről szóló módosítás lényege, hogy az ellenőrzését, a pótdíj kiszabását és az erről szóló értesítés elhelyezését a járművön kizárólag a helyi önkormányzatokról szóló törvényben meghatározott szolgáltató végezhesse saját maga, azaz a vállalkozásba adás lehetősége nélkül.

A Fidesz–KDNP képviselőcsoportja egyetértett a gyakorlattal, s mint akkor jelezték több fővárosi kerületben is alkalmazzák, de mindemellett felhívták Karácsony figyelmét arra, hogy jogilag nem megfelelő az általa kezdeményezett eljárás, mert a törvény szerint csak a kerületek hozhatnak ilyen rendelkezéseket. Jelzésüket a főpolgármester figyelmen kívül hagyta. Így a jogszabályról végül a Kuria hozott elmarasztaló ítéletet.

Karácsony Gergely Budapest főváros parkolás
Kapcsolódó cikkek