Közélet

Rekordáron kelt el Cobain gitárja

Nem tudni, hogy az énekes lánya, volt felesége kapja az összeget, vagy osztoznak rajta.

Szombaton rekordáron, 6 millió dollárért adták el a Nirvana frontemberének, Kurt Cobain legendás 1993-as MTV Unplugged előadásán használt gitárját. A Martin D-18E gitárért egy Beverly Hillsben megtartott árverésen lehetett licitálni, egymillió dollár volt az induló ár.

A gitárt Cobain lánya, Frances örökölte, aki 2017-ben vált el a férjétől, Isaiah Silvától. Silva azt állította, hogy Frances Cobain neki ajándékozta a Martin D-18E-t, és a bíróság igazat is adott neki, tehát megtarthatta a gitárt. Később azonban megszólalt Cobain özvegye, Courtney Love is, aki a hangszert rendkívül értékes családi darabnak nevezte. Az árverezőház a Page Six újság kérdésére sem közölte, hogy ki a megbízó, és a családtagok sem árultak el ezzel kapcsolatban semmilyen információt.

Kurt Cobain
Fotó: Shutterstock

A licitálás győztese megkapja majd a tartalék húrokat és a hozzá való pengetőket, sőt a gitártokot is, amelyen még rajta van a Cobain által ráragasztott matrica. Az New York-i unplugged koncerten viselt, égetett lyukakkal teli kardigánja tavaly októberben 334 ezer dollárért került új tulajdonosához.

Mostanáig a történelem legdrágább gitárja az a Fender Stratocaster volt, amelyet „Black Strat” ​​-nek neveztek, és amelyet a Pink Floyd gitáros David Gilmour használt. A zenész azt közel 4 millió dollárért adta el 2019. júniusában egy jótékonysági értékesítés során.

Kurt Cobain gitár Unplugged
Kapcsolódó cikkek