Közélet

Mérséklődött a lemorzsolódás az IT-s hallgatók körében

Ennek ellenére összességében még mindig jóval több félbehagyott képzés van, mint befejezett.

Ötödik alkalommal rendezik meg Magyarországon a Közép-európai Informatikai Diákolimpiát (CEOI). Augusztus 23. és 29. között a Neumann-társaság, az ELTE Informatikai Kar és az Innovációs és Technológiai Minisztérium támogatásával Nagykanizsán mérhetik össze tudásukat a régió legjobb diákjai.

A CEOI a térség legfontosabb informatikai tanulmányi versenye, amelyet 1994 óta tartanak meg,

jellemzően 14 csapat részvételével, amelyek között a nyolc alapító közép-európai ország mellett minden évben más-más, régión kívüli vendég ország is szerepel.

Fotó: Shutterstock

A versenyen legfeljebb húszéves, középiskolás diákok négyfős csapatai vehetnek részt, két-két felnőtt csapatvezetővel. A megméretés célja, hogy fokozza a diákok érdeklődését az informatika és az infokommunikációs technológiák iránt.

Minden országból előzetes válogatókon jelölik ki a négyfős csapatokat – mondta Erdősné Németh Ágnes, a Neumann-társaság alelnöke, a verseny főszervezője.

Az idei CEOI-n Magyarországot két csapat képviseli, de jelen lesz Ausztria, Németország, Lengyelország, a Cseh Köztársaság, Szlovákia, Szlovénia, Horvátország, Románia, Svájc, Olaszország, Litvánia és Hollandia is, közülük hat ország a koronavírus-járvány miatt online vesz részt a diákolimpián.

A CEOI globális szinten is rangos viadalnak számít: aki a közép-európai versenyen jó helyezést ér el, az általában a Nemzetközi Informatikai Diákolimpián, az IOI-n is kiemelkedően szerepel – tette hozzá a főszervező.

A legfrissebb felsőoktatási adatok szerint az idei tanévre látványosan csökkent az informatikus lemorzsolódók száma, ennek ellenére összességében még mindig jóval több félbehagyott képzés van, mint befejezett – derül ki az Eduline összesítéséből.

További részletek a Világgazdaság csütörtöki számában.

ELTE Informatikai Kar és az Innovációs és Technológiai Minisztérium Közép-európai Informatikai Diákolimpia CEOI
Kapcsolódó cikkek