Közélet

Egységes tesztelési protokollra lenne szükség

A tagállamok közötti egységes szűrési protokoll bevezetésének koordinálását kéri több mint ötezer turisztikai és légi közlekedési vállalat az Európai Bizottságtól. A karanténkorlátozások kivezetésével a határokat megnyithatnák az országok, és újraindulhatna az európai turizmus.

Támogatja a turisztikai szakma az Európai Bizottságnak azt a kezdeményezését, hogy karantén helyett európai szinten egy egységes szűrési programot vezessenek be. A több mint ötezer tagvállalatot számláló húsz légi közlekedési és turisztikai szervezet az Európai Bizottságnak eljuttatott felhívásban jelezte azt az aggodalmát is, hogy nem minden ország támogatja ezt a törekvést, ezért azt kérik Ursula von der Leyen bizottsági elnöktől, hogy személyesen koordinálja az új protokoll bevezetését, és egyesével egyeztessen erről a tagállamok miniszterelnökeivel.

Az aláírók között megtalálható az Európai Utazási Kereskedelmi Szövetség, a Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség, a Repülőterek Nemzetközi Tanácsa, az Airlines 4 Europe lobbiszervezet, az Európai Taxis Szövetség és az Európai Turisztikai Egyesület. A szervezetek több mint 27 millió munka nélkül maradt munkavállalót képviselnek, akik olyan nehéz helyzetbe került cégeknél dolgoznak, mint például a légitársaságok, repülőterek, vasutak, földi kiszolgálók, vendéglátóhelyek, légi navigációs szolgáltatók, utazásszervezők, szállodák, éttermek, kávézók, utazási irodák, taxisok és üdülőhelyek.

Fotó: Shutterstock

A munka nélkül maradt vállalkozások bíznak abban, hogy az GDP-jének 10 százalékát kitevő turizmus újraindulását megfelelően koordinálja majd a bizottság. Ennek feltétele a határok újranyitása és az emberek szabad mozgásának helyreállítása Európában.

A Repülőterek Nemzetközi Tanácsának (ACI) legfrissebb közlekedési előrejelzése az idei második fél évre rendkívül borúlátó: várakozásaik szerint a forgalom a vártnál lassabban áll majd helyre, mivel az egyes országok eltérő és gyakran változó utazási korlátozásokat vezettek be. Az ACI szerint az euró­pai repülőterek összesen 64,2 százalékos visszaesést regisztráltak az első fél év utasforgalmában, 969 millióval volt kevesebb a légi utas. A forgalom az év második negyedében 96,4 százalékkal esett vissza 2019 azonos időszakához képest. Az Európai Bizottság most azon dolgozik, hogy az Európai Unió és a tagállamai előkészítsék Európa belső határainak biztonságos újranyitását. Az Európai Unió igyekszik egyértelműbbé és kiszámíthatóbbá tenni a szabad mozgást korlátozó intézkedéseket: a Re-open Europe webhelyen országonként tájékoztatja az utazókat az aktuális protokollról.

ACI járvány karantén koronavírus tesztelés szűrési program
Kapcsolódó cikkek