Közélet

Elhagyhatta a kórházat Alekszej Navalnij

Az orvosok szerint a mérgezés gyanújával kórházba kerül orosz ellenzéki politikus állapota a teljes felépülés reményével kecsegtet.

Szerdán kiengedték a berlini Charité kórházból Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikust, akit súlyos mérgezés gyanújával szállítottak Németországba augusztus 22-én.

Navalnij állapota orvosai szerint kellően javult ahhoz, hogy járóbeteg-ellátás keretében folytassák kezelését. A politikus összesen 32 napot töltött a Charité kórházban, ebből 24-et az intenzív osztályon.

Az orvosok szerint jelenlegi állapota és egészsége javulásának üteme a teljes felépülés reményével kecsegtet, ugyanakkor egyelőre lehetetlen felmérni az esetleges hosszú távú károkat.

Navalnij nemrég még nem ismerte meg az ismerőseit, beszélni alig tudott, járni pedig egyáltalán nem. Bár állapota azóta javult, elmondta: továbbra is gyengének érzi magát, és a legalapvetőbb mozdulatok is nehézséget okoztak neki.

Alekszej Navalnij, Vlagyimir Putyin elnök egyik legismertebb bírálója, augusztus 20-án rosszul lett és kómába esett a Tomszk-Moszkva repülőjáraton. A repülőgép egészségügyi kényszerleszállást hajtott végre Omszkban, ahol Navalnijt szakemberek vették kezelésbe, majd augusztus 22-én a hozzátartozói kérésére Berlinbe szállították tovább. Követői azt állították, hogy a politikust megmérgezték, amit az oroszok többször visszautasítottak.

Alekszej Navalnij
Fotó: Celestino Arce/NurPhoto/AFP

A 44 éves Navalnij szervezetéből vett minták alapján a német hadsereg vegyifegyver-szakértői azt állapították meg, hogy az ellenzéki politikust az egykori Szovjetunióban kifejlesztett Novicsok típusú harci idegmérgek egyik fajtájával mérgezték meg.

Ezt egy francia és egy svéd laboratóriumi vizsgálat is megerősítette.

Moszkva a maga részéről kifogásolta, hogy a német fél sem az orosz főügyészség, sem a Navalnijt kezelő orvosok kérésére nem szolgáltatott információt arról, hogy milyen megállapításra jutott. A méreganyagra vonatkozó bizonyítékok hiányára hivatkozva az orosz hatóságok bűnügyi nyomozást nem, csak előzetes vizsgálatot indítottak.

Navalnij hétfőn felszólította Oroszországot, hogy adja át neki azokat a ruhákat, amelyeket életveszélyes rosszullétekor viselt, mert fontos bizonyítékok mérgezésének ügyében. A politikustól Németországba szállítása előtt vették el ruháit.

mérgezés Alekszej Navalnij Oroszország Berlin
Kapcsolódó cikkek