Közélet

Húsz év után újra magyar jelölt nyert Marosvásárhelyen

Az RMDSZ-nek 200 körüli településen lesz polgármestere a következő négy évben.

Soós Zoltán nyerte a marosvásárhelyi polgármester-választást a független jelölt kampánystábja által végzett párhuzamos szavazatszámlálás szerint.

Marosvásárhelyen 57 417-en szavaztak a román központi választási iroda által közzétett részvételi adatok szerint. A párhuzamos szavazatszámlálás szerint Soós jelentős előnnyel került az élre, 24 950 voksot kapott, a második helyen levő Claudiu Maior, aki a Pro Románia színeiben indult, 7611 voksot gyűjtött. A harmadikra, a liberális Theodora Benedekre 5899-en szavaztak. Ezeket a számokat még a nem teljes feldolgozottságnál jegyezték.

Soós egyedüli magyar jelöltként szállt versenybe, mind a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ), mind az Erdélyi Magyar Szövetség (EMSZ) támogatta. Marosvásárhely magyar polgármesterjelöltje korábban úgy fogalmazott:

a magyar jelöltnek nagyobb esélye van a polgármesteri tisztség elnyerésére, mint az elmúlt húsz évben bármikor.

A jelölt elmondta, hogy a kampányban tett ígéretének megfelelően valamennyi marosvásárhelyi polgármestere lesz nemzetiségtől függetlenül. Hangsúlyozta:

nem a magyarok győztek a románok felett, hanem a marosvásárhelyiek arattak történelmi győzelmet „a korrupció és a keresztapák felett”.

Kelemen Hunor, a szövetség elnöke is bejelentette Soós Zoltán győzelmét. „Jó polgármesternek kell lennie, az RMDSZ-frakció ott lesz mögötte, ahogy a kampányban is ott volt.

A lényeg, hogy Marosvásárhelynek mától magyar polgármestere lesz, ez a legfontosabb.”

Fotó: MTI/Veres Nándor

Elismerte azonban, hogy

Székelykeresztúron és Székelyudvarhelyen elvesztették a versenyt az RMDSZ polgármesterjelöltjei más magyar jelöltekkel szemben, és Baróton is egy független jelölt vezet a részleges eredmények szerint.

Székelyudvarhelyen Gálfi Árpád polgármester nagy arányú győzelmet aratott az RMDSZ és az MPP jelöltje fölött. Gálfi négy évvel ezelőtt az MPP és az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) közös jelöltjeként nyert mandátumot, de pártja, az MPP kizárta soraiból. Mivel a választásokig nem sikerült bejegyeztetnie a Székelyudvarhelyért Pártot, támogatóival együtt a román-magyar Szabad Emberek Pártja (POL) színeiben indult a választásokon.

Szatmárnémetiben a szavazókörök 60 százalékának eredményösszesítése után Kereskényi Gábor polgármester vezeti a választási versenyt a romániai önkormányzati voksoláson.

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) jelöltje a részleges eredmények szerint a szavazatok 55 százalékát szerezte meg. A részleges eredményt maga a polgármester jelentette be nem sokkal éjfél után az RMDSZ eredményvárójában. „Ígérem, hogy Szatmár tovább fejlődik, megyünk tovább az elkezdett úton. Az egy helyben toporgás nem pálya” – jelentette ki.

Bukarestben a felmérések Nicusor Dan, a PNL és USR által támogatott független jelölt 47 százalékos győzelmét mutatták a hivatalban lévő Gabriela Firea szociáldemokrata (PSD) főpolgármesterrel (39 százalék) szemben. A harmadik helyen a főpolgármesteri tisztségért ismét harcba szálló Traian Basescu volt államfő végzett, akinek a támogatottságát 8,6 százalékra taksálták.

 

Erdély Románia választások
Kapcsolódó cikkek