Közélet

Fél évvel meghosszabbították a spanyol szükségállapotot

Az összes tartományban éjszakai kijárási tilalom lépett érvénybe.

A spanyol parlament csütörtökön elfogadta az országos szükségállapot hat hónapig tartó meghosszabbítását. A legutóbbi intézkedések alapján

az összes tartományban éjszakai kijárási tilalom lépett érvénybe.

A lakosság a késő esti óráktól másnap reggel 6 óráig nem hagyhatja el az otthonát.

Spanyolország a pandémia által leginkább sújtott országok közé tartozik: több mint egymillió regisztrált esetet és 35 ezer halálesetet tartanak számon.

A járvány felgyorsulása miatt a spanyol kormány már vasárnaptól két hétre kemény korlátozásokat rendelt el. Ekkora szigorra először március közepén volt példa, az akkor elrendelt szükségállapotot hatszor hosszabbították meg, és június 21-ig tartott. Pedro Sánchez spanyol miniszterelnök szerint most azért csak az éjszakai kijárást korlátozzák, és nem teljes lakhelyelhagyási tilalmat rendeltek el, mint a tavasszal, mert a járvány második hulláma eltér az elsőtől, kevesebb a halálos áldozat, és alacsonyabb a fertőzöttek átlagéletkora.

Nadia Calvino spanyol gazdasági miniszter
Fotó: Burak Akbulut / Anadolu Agency/AFP

A rendkívüli állapot mellett az ország tartományainak több mint felében legalább egy hétig tartó zárlatot rendeltek el, amely megtiltja a tartományból való ki- és belépést.

Csütörtökön ezt Katalóniára is kiterjesztették, ahol 15 napos zárlatot jelentettek be.

A járvány súlyosbodása ellenére a spanyol gazdaság októberben is növekedni tudott Nadia Calvino spanyol gazdasági miniszter csütörtöki értékelése szerint. Miután a bruttó hazai termék a második negyedévben 18 százalékkal zuhant, a kormány becslése szerint a harmadik negyedévben 13 százalékkal gyarapodhatott. A miniszter az utolsó negyedévben kisebb ütemű növekedést vár.

koronavírus szükségállapot Spanyolország kijárási tilalom
Kapcsolódó cikkek