Közélet

Orbán Viktor: az orvosok bérében áttörő erejű javulást kell elérnünk

A kormányfő azt mondta, hogy a koronavírus-járvány második hulláma hosszabb és nehezebb lesz.

Nehéz időszak előtt állunk, mert „nekünk már elegünk van a vírusból, de a vírusnak nincs elege belőlünk”, gyorsabban fertőz, mint korábban – mondta Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth rádió Vasárnapi Újság című műsorában.

Amíg nincs vakcina, addig a főszerep a védekezésé, amely lépcsőzetes, ahogy nehezedik a helyzet, úgy nyitnak meg újabb és újabb kórházakat, és állítanak az ágyak mellé újabb és újabb orvosokat, ápolókat – közölte a kormányfő, kijelentve: „tudjuk tartani a lépést”.

Orbán Viktor
Fotó: Szigetváry Zsolt / MTI

Arról is beszélt, hogy

a koronavírus-járvány második hulláma hosszabb és nehezebb lesz, ezért egyszerre kell végrehajtani átszervezési lépéseket, és növelni az egészségügyi dolgozók teherbíró képességét.

Úgy fogalmazott: a járvány nem ellene, hanem inkább mellette szól az orvosbérek nagyarányú rendezésének.

Most összefogásra van szükség, ez az a pillanat, amikor az orvosok bérében áttörő erejű javulást kell elérnünk

– mondta Orbán Viktor, hozzátéve, hogy létrehoznak egy új, egészségügyi munkajogviszonyt, egy speciális, egységes szabályrendszert. Az emelés mértékéről azt közölte: „lehet mondani a duplázódást”, de nincs egységes szám, nem minden orvost érint majd azonos módon a változtatás.

Hétfőn nyújtják be az orvosok béremeléséről szóló törvényjavaslatot

Tarthatatlan az orvosok jelenlegi bére, ezért egy drasztikus emelésről nyújtanak be törvényjavaslatot – közölte a miniszterelnök. Az erről szóló javaslatot hétfőn nyújtják be a parlament elé. Arról is megállapodtak, hogy a hálapénzt kivezetik a magyar ellátórendszerből.

A koronavírus-járvány miatt tervezett EU-s pénzügyi alapról Orbán Viktor kifejtette: a 30 éven át visszafizetendő közös gondolata nem tetszik Magyarországnak, de hajlandó részt venni benne, mert vannak olyan nehéz helyzetben lévő uniós gazdaságok, amelyeknek azonnal pénz kell. Az úgynevezett „fösvények csoportjába” tartozó tagállamok azonban „olyasmiket mondanak, ami az egész dolgot meghiúsíthatja” – folytatta. Erre az esetre a magyar kormány javaslata az, hogyha meghiúsul a közös hitel, akkor azok álljanak össze, akiknek szükségük van rá, ez lenne a kormányközi alapú, az EU intézményeinek bevonása nélküli megoldás. Hozzáfűzte: örülne, ha elkerülhető lenne ez az eset, de ha bekövetkezik, magyar szempontból az sem tragédia.

„Minden rosszul van ütemezve Brüsszelben, járvány van, védekezés, azzal kellene foglalkozni, és nem bonyolult jogi feltételeket támasztani a pénzügyi kifizetésekhez, mert ez néhány ország megrendülését is okozhatja” – összegzett.

koronavírus Orbán Viktor béremelés egészségügy
Kapcsolódó cikkek