Közélet

Tisztességtelen gyakorlatként lesz szankcionálható a kettős minőség

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) a fogyasztóvédelmi törvény módosítását kezdeményezi az országgyűlésnél annak érdekében, hogy az egyes országokban azonos márkanév alatt forgalmazott termékek minőségében megmutatkozó indokolatlan eltéréseket a hatóság tisztességtelen gyakorlatként tilthassa, szankcionálhassa. A magyar kormány számára elfogadhatatlan a hazai fogyasztók hátrányos megkülönböztetése.

Magyarország 2017-ben az elsők között jelezte uniós szinten, hogy egyes termékeket azonos márkanéven és egyforma vagy nagyon hasonló csomagolásban, de sokszor jelentősen eltérő minőségben kínálnak, akár Bécsben, Münchenben vagy Budapesten.

A magyar álláspont szerint elfogadhatatlan az unió különböző területein élő fogyasztók bármilyen megkülönböztetése.

A fellépés elsődleges célja ezért az volt, hogy olyan érdemi uniós jogi szabályozás szülessen a kettős minőség gyakorlatának megszüntetése érdekében, amely valóban alkalmas arra, hogy felszámolja a jelenséget.

A V4 országok közös erőfeszítései eredményesnek bizonyultak:

a tavaly elfogadott uniós irányelv alapján a kettős minőség tisztességtelen és megtévesztő kereskedelmi gyakorlatnak minősül 2022. május 28-tól.

A szabályozás szerint tisztességtelennek minősülnek azok a gyakorlatok, amelyek keretében egy árut az egyik tagállamban úgy forgalmaznak, hogy az márkanevében, küllemében megegyezik egy más tagállamokban forgalmazott áruval, miközben összetételében vagy más jellemzőiben jelentős eltérések vannak, kivéve, ha ezt jogszerű és objektív tényezők indokolják. Az áruk indokolt és objektív tényezők miatti különbségeiről a vásárlót tájékoztatni kell (ilyen lehet elsősorban élelmiszer termékeknél például az alapanyagok elérhetősége, szezonalitása vagy a sótartalomra vonatkozó eltérő nemzeti előírások).

Fotó: AFP

A kettős minőség tehát számon kérhető és a gyakorlatban is szankcionálható jogsértés lesz. Az új szabályok megerősítik a fogyasztóvédelmi hatóságok hatáskörét, és biztosítják azokat az eszközöket, amelyekkel véget vethetnek a hátrányos különbségtételnek. A jövőben a szakhatóságok a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatokra vonatkozó rendelkezéseket alkalmazhatják a jelenség felszámolása érdekében.

A kapcsolódó törvényjavaslatot az ITM a mai napon nyújtja be, azt az országgyűlés előreláthatólag november-decemberben megtárgyalja. A rendelkezések 2022. májusi hatályba lépése elegendő felkészülési időt biztosít a vállalkozások részére, hogy átgondolják a kettős minőséggel összefüggő hozzáállásukat és gyakorlatukat, önkéntes intézkedésekkel tegyenek eleget jogszabályi kötelezettségüknek. A szakminisztérium saját laboratóriumi vizsgálatai alapján jelzi a piac szereplői számára, hogy miben módosítsanak gyakorlatukon a diszkriminációmentesség megteremtése és a későbbi hatósági szankciók elkerülése érdekében.

fogyasztóvédelmi törvény ITM
Kapcsolódó cikkek