Közélet

Van forrás a versenyképesség növelésére

A Versenyképesség-növelő támogatási program első és második köre mintegy 525 milliárd forint értékű vállalati beruházást mozdított elő, s közben 190 ezer munkahely is megmaradt.

A Versenyképesség-növelő támogatási program (VNT) csak nagyvállalatok számára elérhető második körében (VNT-2) eddig 25 piaci szereplő esetében született támogatói döntés – derült ki a Világgazdaság érdeklődésére a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) által közölt adatokból.

A beruházások értéke összesen 125 milliárd forint, az állami támogatás pedig meghaladja a 43 milliárd forintot.

A pályázatokkal több mint 36 ezer munkahelyet sikerült megmenteni, valamint létrejött 691 új munkahely is. A VNT-2 júliusban indult és tegnap zárult.

A középvállalatok számára áprilisban megnyitott VNT-1 programra 904 vállalat jelentkezett, az általuk vállalt beruházások összértéke meghaladja a 400 milliárd forintot, ezzel pedig több mint 154 ezer munkahelyet őriztek meg – részletezte lapunknak a KKM. A szaktárca olvasatában a program sikerességét jelzi, hogy több mint 30 különböző szektort érintve mozgósította a konstrukció a magyarországi vállalatokat. Lapunk úgy tudja, hogy küszöbön áll a VNT újranyitása, s ez akár már október elején-közepén meg is történhet, ezt azonban nem erősítette meg a KKM.

A koronavírus-járvány egyszerre jelent veszélyt az emberek egészségére és életére, valamint a munkahelyekre is – indokolta a VNT-pályázatok létjogosultságát a minisztérium. A kormány egyik legfontosabb célja, hogy annyi munkahelyet hozzon létre, amennyit a járvány elvitt – emlékeztetett a KKM, hozzátéve, hogy munkahelyeket megvédeni és új munkahelyeket létrehozni csak beruházásokkal lehet.

A beruházásokból lesz a munkahely, a munkából pedig a biztos megélhetés

– hangsúlyozták a tárca sajtófőosztályán. Így a VNT program meghirdetésének alapjául a járvány következtében szükségessé vált versenyképesség-növelő támogatásról szóló rendelet szolgált, a magyarországi vállalatok számára történő hatékony segítségnyújtás céljából.

MTI Fotó: Balázs Attila

Ami pedig az európai uniós pénzeket érinti, piaci forrásokból a Világgazdaság úgy értesült, hogy a Gazdaságfejlesztési és innovációs operatív programban (Ginop) napirenden van a mikro-, kis- és középvállalkozások modern üzleti és termelési kihívásokhoz való alkalmazkodását segítő fejlesztések támogatása (Ginop-1.2.8), ami a központi régióra szabott tükörpályázatról (Vekop-1.2.6) is elmondható. Emellett az IFKA Iparfejlesztési Közhasznú Nonprofit Kft. előminősítéséhez kötött Ginop-1.2.11-ben is második körre számít a piac.

Lapunk érdeklődésére az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) sajtóosztályán a konkrét tervek közlése nélkül arról számoltak be, hogy „a fejlesztéspolitikai mozgásteret a 2014–2020-as operatív programok esetében kormányhatározat jelölte ki. A meghatározott maximális kötelezettségvállalási szinteket kell elérni az idei év végéig, az ehhez szükséges felhívások, módosítások folyamatosan jelennek meg”.

Az ITM további lépéseire vár a versenyszféra pályázati felhívásokban érdekelt része azért is, mert előzetesen mintegy 800-1000 milliárd forintnyi új EU-s társfinanszírozású konstrukciót helyeztek kilátásba 2020 őszére a visszahulló forrásokkal, a gyenge forinttal, illetve a 10 százalékos túlvállalással magyarázva. Arról azonban egyelőre nincs hír, reális-e, hogy ekkora összegben jelenjenek meg új felhívások.

pályázatok
Kapcsolódó cikkek