Közélet

Érthetetlen a fővárosi adóemelés a válság közepén

Adót csak az emel, akinek égető szüksége van pénzre, a fővárosi adatok ugyanakkor egészen másra utalnak – vélekedett az államtitkár.

Nehéz komolyan vehető magyarázatot adni arra, hogy Karácsony Gergely Budapest főpolgármestere miért gondolkodik adóemelésről, amikor a főváros vagyona látványosan növekszik – idézte a Magyar Nemzet szombaton Tállai Andrást, a Pénzügyminisztérium államtitkárát, aki a lapnak nyilatkozott erről a témáról.

Adót csak az emel, akinek égető szüksége van pénzre, a fővárosi adatok ugyanakkor egészen másra utalnak

- vélekedett az államtitkár.

A lap szerint arra az adatsorra utalt, hogy június és szeptember között Budapest készpénzállománya több tíz milliárd forinttal nőtt, és a harmadik negyedév végén már nyolcvanmilliárd forint körüli mozgatható összeg állt a városháza rendelkezésére, miközben további 134 milliárdot állampapírban tartott.

Fotó: Váli Miklós / MTVA

A főpolgármester nemrégiben arról számolt be:

adóemelésre lenne szükség a fővárosban, és az új teher azokat a nagyobb vállalkozásokat sújtaná, amelyek a válságot eddig nagyjából átvészelték

- írta a lap.

Szerinte felmerülhet sok más mellett annak gyanúja, hogy a főpolgármester azért emelne az iparűzési adón, hogy bizonyos cégeket megbüntessen vagy nyomás alá helyezzen.

A mostani válságban minden állami vagy helyi vezető azon töri magát, hogy a mozgatható összegeket a cégeknek, a családoknak, a munkavállalóknak juttassák el, hogy az élet ne álljon meg, az állások ne vesszenek el. A magyar kormány például már kilencszázmilliárd forintnál is többet fordított a gazdaság beindítására, a munkahelyek megóvására – fűzte hozzá a politikus.

Tállai András Pénzügyminisztérium főváros Államtitkár adó gazdaság válság
Kapcsolódó cikkek