Közélet

Olcsón meghackelhető Moszkva arcfelismerő rendszere

Az orosz főváros valós idejű felügyeleti rendszerén komoly biztonsági rést talált egy fiatal digitális jogvédő aktivista.

Egy orosz digitális jogvédő aktivista mindössze 16000 rubelért (ez nagyjából 62000 forintnak megfelelő összeg) vásárolhatott hozzáférést az orosz főváros arcfelismerő rendszeréhez – írja a The Verge. Anna Kuznyecova, miután meglátta az erről szóló hirdetést a Telegram közösségi üzenetküldő oldalon, felvette a kapcsolatot az eladóval. Azt követően, hogy átadta a pénzt és egy fényképet magáról, mindössze két napba telt, mire átfogó jelentést kapott az előző hónapban végzett mozgásairól, ami nyilvánvalóan a rendőrségi rendszerből származik.

A városszerte közel 100000 kamerát magába foglaló rendszer működtetése ugyanis kizárólag a bűnüldöző szervek hatáskörébe tartozik.

Az nem világos, hogy ezt a hozzáférést az eladó vesztegetéssel vagy a digitális rendszerbe történő behatolással szerezte meg, de az eset mindkét lehetőség esetén aggasztó. Az ügy nyilvánosságra kerülése után a rendőrség két alkalmazottja ellen indult vizsgálat. Kuznyecova sem maradt tétlen, pert indított annak érdekében, hogy állítsák le a rendszert mindaddig, amíg a részletes vizsgálatok le nem zajlanak.

Fotó: Shutterstock

Kuznyecova szerint a rendszer jelenlegi formájában egyértelmű veszélyt jelent a lakosság számára.

Bármilyen őrült fickó figylhet és üldöhet téged ezzel a módszerrel. A bűnözők könnyen figyelemmel kísérhetik, mikor merre jársz, hogy kirabolják a lakásodat, vagy bántsanak téged. Bármi megtörténhet.

– nyilatkozta a fiatal nő a Reutersnek.

A moszkvai rendőrség idén januárban vezette be az arcfelismerést. Bár a rendszere az egyik legnagyobb és legkiterjedtebb városi szintű ellenőrzés a világon, messze nem az egyetlen. Júliusban derült ki, hogy az amerikai Rite Aid vállalat több mint nyolc éve használja már a technológiát többszáz üzletében a lopások elleni fellépés és elrettentés céljából. Az aggodalmakra válaszul számos város az Egyesült Államokban – többek között San Francisco, Boston és Portland – betiltotta az arfelismerést a magáncégek részére. A városi szintű arcfeismerő rendszerek használatában Kína az élenjáró, ahol többmilliós nagyvárosokban is évek óta működik már ilyen technológia.

arcfelismerés Moszkva digitális
Kapcsolódó cikkek