Közélet

Spanyolországban egyre gyakoribb a tüntetéseket kísérő vandalizmus

Az éjszakai kijárási tilalom és a nyitvatartási megszorítások miatt tiltakozások voltak Bilbaóban, Málagában, Barcelonában és Madridban is.

Spanyolország több városában mintegy hatvan embert vettek őrizetbe vasárnapra virradó éjjel, miután a koronavírus terjedésének megfékezésére bevezetett korlátozó intézkedések ellen tüntetők összetűzésbe kerültek a rendőrökkel, szemetes konténereket gyújtottak fel és kirakatokat törtek be – közölték a hatóságok.

Az éjszakai kijárási tilalom, a közlekedési és nyitvatartási megszorítások miatt tiltakozások voltak Bilbaóban, Vitoriában, San Sebastiánban, Santanderben, Logronóban, Málagában, Barcelonában és Madridban is.

Akadt, ahol egymást követően már a második éjjel történtek erőszakos cselekmények.

Sajtóbeszámolók szerint több helyen békés megmozdulásokhoz, például a járványügyi intézkedések gazdasági károsultjainak tüntetéséhez csatlakozó szélsőségesek kerültek szembe a hatóságokkal.

Fotó: MTI/EPA-DPA/Javier López Hernandez

Az ABC című napilap úgy tudja: a spanyol fővárosban neonáci csoportokhoz köthető radikálisok kővel dobálták meg a rendőröket és randalíroztak a városközpontban:

barikádot emeltek szemetesekből, amelyeket meggyújtottak, megrongálták az utcabútorokat, az üzletek, bankok bejáratait.

Madridban 32 rendbontó került őrizetbe, 12-en megsérültek, köztük három rendőr.

José Luis Martínez-Almeida madridi polgármester Twitter-oldalán elítélte az erőszakos incidenseket, és az éjszakai kijárási tilalom békés betartására kérte az utcán tiltakozókat. „Ez a felelősség pillanata” – fogalmazott.

Fotó: MTI/EPA-DPA/Javier López Hernandez

Pedro Sánchez miniszterelnök Twitter-üzenetében tűrhetetlennek nevezete „kisebbségi csoportok” „erőszakos és irracionális” viselkedését, továbbá hangsúlyozta, hogy csak felelősség, egység és áldozathozatal révén sikerülhet legyőzni a minden országot pusztító járványt.

Spanyolországban egy hete lépett életbe szükségállapot, amely törvényi keretet biztosított az éjszakai kijárási tilalom országos bevezetéséhez. A tartományok autonóm kormányai saját hatáskörben döntöttek további megszorításokról, például a területükre való belépés és távozás korlátozásáról.

A 47 milliós országban jelenleg a lakosság 87 százaléka nem hagyhatja el a lakhelye szerinti régiót, de van, ahol még a várost sem.

A spanyol egészségügyi minisztérium hétvégén nem frissíti a járványügyi adatokat, ám legutóbbi, pénteken közzétett tájékoztatása szerint a járvány kezdete óta regisztrált koronavírus-fertőzöttek száma az 1,2 millióhoz, a halálos áldozatok száma pedig a 36 ezerhez közelít.

vandalizmus koronavírus Spanyolország kijárási tilalom
Kapcsolódó cikkek