Közélet

Az ökocímkés mosógélek arattak a laboratóriumi teszteken

A szupermarketek és drogériák legnépszerűbb folyékony mosószereit teszteltette laboratóriumban.

A szupermarketek és drogériák legnépszerűbb folyékony mosószereit teszteltette laboratóriumban – a Tudatos Vásárlók Egyesülete.

Néztek hatékonyságot, illetve az egészségi és környezeti kockázatokat. Az élen ketten is végeztek, és több a környezetbarát termék a dobogós helyeken, míg a középmezőnyben vagy a foszfortartalom nagy, vagy a hatékonyság kicsi.

A mosás hatékonyságát laboratóriumban, akkreditált módszerrel vizsgálták.

Minden terméket ugyanannak a tesztnek vetették alá, ugyanazzal a mosógéppel, ugyanazzal a programmal 40 fokon mosták őket, a gyártó által javasolt adagolást követve. A tesztmosáshoz mesterségesen szennyezett textilcsíkot használtak, amelyen 6 különböző folton vizsgálták a mosás hatását. Ezek a foltok a háztartásban előforduló különböző szennyeződéseket képviselik, mint például a kakaó, cékla, vörösbor, sár, fű és olajos foltok.

Fotó: Getty Images

Amikor mosószert választunk, tudatos vásárlóként a mosási hatékonyság mellett fontos szempont az egészségi és környezeti hatás

- a teszteléskor ezeket a szempontokat is vizsgálták.

Megmérték a folyékony mosószerek foszfortartalmát, hiszen minél kevesebb foszfort tartalmaz egy háztartási vegyszer, annál kisebb terhelést jelent a környezetnek. A termékek biztonsági adatlapja és a termékcímke alapján az értékeléskor figyelembe vették az egészségi kockázatokat is, valamint azt, hogy a termék rendelkezik-e minősített, jogszabály alapú ökocímkével.

Csomagolásukat tekintve egyébként a legtöbb folyékony mosószert műanyag flakonban vásárolhatjuk meg, de szerencsére egyre többször találkozhatunk újrahasznosított változatokkal és takarékosabb utántöltőkkel is

- írja az egyesület közleményében.

Az élen az ökocímkés termékek

A tesztelt termékek között megtaláljuk a szupermarketek és drogériák sajátmárkás termékeit, a legtöbb helyen kapható, legismertebb márkákat és a környezetbarát összetételű, alternatív folyékony mosószereket is.

Két terméknek is sikerült 100 százalékot elérni a tesztben. Jó hír, hogy mindkettő rendelkezik EU Ecolabel környezetbarát minősítéssel és minden kategóriában kiemelkedően szerepeltek.

A foszfortartalom nagy, vagy a hatékonyság kicsi

A középmezőnyben is található ökocímkés terméket. Emellett pedig több alacsony foszfortartalmú, környezetbarátként árult – bár hiteles címkével nem rendelkező – termék is szerepel a 80-60 százalékos tartományban.

Mosogatószer és mosópor tesztünk után mosógél tesztünk eredménye is azt mutatja, hogy az öko-választás nem jár lemondással vagy elfogadhatatlan kompromisszummal

- mondta Gulyás Emese, a Tudatos Vásárlók Egyesületének munkatársa.

Használhatunk ökocímkés mosószert – port és gélt egyaránt – úgy is, hogy nem marad koszos a ruha, és nem kell horribilis összeget ott hagynunk a boltban – fűzte hozzá a szakértő.

vizsgálat mosógél teszt laboratórium mosószer
Kapcsolódó cikkek