Közélet

Lengyelország mégsem enged a vétóból

Varsó teljes egészében kiáll az uniós források kifizetésének feltételrendszerére vonatkozó lengyel-magyar álláspont mellett – mondta a lengyel kormányszóvivő.

Varsó teljes egészében kiáll az uniós források kifizetésének feltételrendszerére vonatkozó lengyel-magyar álláspont mellett

– hangsúlyozta pénteken Piotr Müller lengyel kormányszóvivő.

Lengyelország teljességgel kitart az uniós források lehívását érintő feltételrendszerről szóló álláspontja mellett

– olvasható Müller Twitter-bejegyzésében.

Varsó „csak az uniós alapszerződésekkel és az Európai Tanács (júliusi) záró következtetéseivel összhangban lévő előírásokat hagyhat jóvá” – írta a szóvivő, hozzátéve:

mindez „világosan következik” az ügyben múlt héten Budapesten elfogadott, és hétfőn Varsóban megerősített lengyel-magyar állásfoglalásból is.

A Müller által említett állásfoglalásban a lengyel és a magyar miniszterelnök kilátásba helyezték: szükség esetén készek megvétózni a költségvetési csomagot.

Csütörtök este, brüsszeli látogatása alkalmából a legkisebb lengyel kormánykoalíciós párt elnöke, Jaroslaw Gowin miniszterelnök-helyettes, fejlesztésügyi miniszter kijelentette:

a költségvetés ügyében szerinte a kompromisszum akkor lehetséges, ha az EU vezetői elfogadnak egy kötelező erejű nyilatkozatot a költségvetési feltételrendszer magyarázatáról.

Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Gowin nyilatkozatát egyes hírügynökségek úgy értelmezték, hogy

Lengyelország kész elállni az uniós költségvetéssel kapcsolatban kilátásba helyezett vétójától, ha az unió vezetői jóváhagyják az említett magyarázó nyilatkozatot.

A PAP hírügynökség által közreadott nyilatkozatban azonban Gowin nem fogalmazott úgy, hogy Varsó „kész elállni a vétótól”. A PAP szerint viszont elismerte:

a vétó esetében az uniónak ideiglenes költségvetése lenne, amely nem lenne előnyös Lengyelország számára, és nem lenne jó a másik 26 tagállamnak sem. Így hát mindenki érdeke, hogy kompromisszumot találjunk

– mondta Gowin.

Szintén csütörtök este Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő úgy nyilatkozott: az uniós kifizetésekhez kapcsolt jogállamisági feltételre vonatkozó közös lengyel-magyar álláspontnak határozottan kell hangot adni, nemcsak a hazai, hanem elsősorban a nemzetközi, uniós színtéren.

Pénteki sajtóértekezletén Morawiecki újságírói kérdésre megismételte: az uniós költségvetési csomaghoz kapcsolt, a feltételrendszerről szóló jelenlegi rendeletjavaslatot Varsó elfogadhatatlannak tartja, mert sérti az uniós alapszerződéseket.

Szem előtt tartva az EU jövőjét, határozottan elmondtuk partnereinknek, hogy a javasolt formában a rendeletet nem fogadhatjuk el

– jelentette ki a kormányfő. Ez az álláspontunk nem változik, „nagyon erősen megalapozott és kikristályosodott” – tette hozzá. A költségvetési csomag témája legközelebb az uniós állam- és kormányfők jövő heti csúcstalálkozóján kerülhet napirendre.

Lengyelország vétó
Kapcsolódó cikkek