Közélet

A lengyel kormány kihátrálna a vétóból

Lengyelország kész feladni a vétószándékot, illetve a koronavírus utáni helyreállítást segítő alappal kapcsolatban is.

A Reuters megszólaltatta Lengyelország miniszterelnök-helyettesét, aki csütörtök este elárulta:

Lengyelország azt kéri az EU-tól, hogy a jogállamisági mechanizmus mellé csatoljanak egy jogilag kötelező erejű értelmező anyagot. Amennyiben a dokumentum zöld jelzést kap az országvezetők jövő heti uniós csúcstalálkozóján, Varsó feladja a költségvetési vétóját.

Jarosław Gowin nem árulta el, hogy Magyarországnak is megfelelő lenne-e a lengyel kompromisszum. Orbán Viktor magyar, illetve Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök mindenesetre egy hete arról állapodtak meg Budapesten, hogy csakis olyan alkut fogadnak el, amely mindkét ország érdekeinek megfelel.

Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

A Magyar Nemzet szemléje szerint a lengyelek amiatt készek a kompromisszumra, mert a keretköltségvetési alku híján életbe lépendő vészforgatókönyvvel anyagilag igencsak rosszul járnának.

A lengyel miniszter szerint a kilátásba helyezett, értelmező dokumentumban Brüsszelnek garanciát kell adnia arra, hogy valóban „csak” az EU-költségvetés és a járvány miatti mentőalap forrásainak védelmére használja a feltételrendszert, az semmilyen politikai nyomást nem helyez majd az EU-országokra.

Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek