Közélet

A nyájimmunitás eléréséhez meg kell szólítani a kétkedőket

Az orvostársadalom, az ismert szakemberek, illetve a kormányzat prominensei tehetik a legtöbbet azért, hogy még többen oltakozzanak majd.

A megkérdezettek túlnyomó többsége indokoltnak tartja a jelenlegi védekezést a koronavírus-járvány megfékezésére és több mint kétharmaduk bízik abban, hogy a magyar állam megbízható oltást tud majd kínálni az embereknek – ez derül ki a Milton Friedman Egyetem (MFE) 2020 végén készített országos reprezentatív kérdőíves kutatásából. A nyájimmunitás eléréshez azonban a vakcinációhoz különbözőképpen álló csoportok differenciált megszólítása is indokolt.

A magas bizalom ellenére ugyanis a megkérdezettek csupán egyötöde oltatná be biztosan magát, 40 százalékuk hezitál, további 40 százalékuk pedig határozottan ellenzi a vakcinációt.

Fotó: Komka Péter / MTI

A döntéshozók és az egészségügyi szereplők számára rendkívül jelentős információ, hogy mind a biztosan oltatók, mind a hezitálók nagyságrendileg egyharmada addig várna, amíg a védőoltást az orvosa vagy más megbízható személy, intézmény ajánlja számára. A hezitálók közel négyötöde a háziorvos, ismerős orvos, vagy elismert szakember ajánlására, 58 százaléka a nemzetközi ajánlásokra (WHO, EU) venné fel a védőoltást.

E csoportok 44 százaléka Müller Cecília országos tisztifőorvos, 42 százaléka az Emberi Erőforrások Minisztériuma, 34 százaléka pedig a kormányfő ajánlására lépne.

A kutatás szerint az orvostársadalom, az ismert szakemberek, illetve a kormányzat prominensei tehetik a legtöbbet annak érdekében, hogy a nyájimmunitáshoz szükséges átoltottságot Magyarország mielőbb elérje. Arra a kérdésre, hogy azonnal beoltatná-e magát, ha ez lenne a feltétele annak, hogy szabadon utazhasson, dolgozhasson,

az inkább nem oltatók egyharmada, az inkább oltatók 43 százaléka, az oltatók 53 százaléka azonnal beoltatná magát.

A Milton Friedman Egyetem egyébként jövő héten egy konferenciát is szentel a koronavírus-járvány témájának, aminek keretében bemutatják a vakcinációval kapcsolatos attitűdökkel foglalkozó országos reprezentatív kutatás eredményeit is.

koroanvírus Milton Friedman Egyetem
Kapcsolódó cikkek