Közélet

Ennyit keres elnökként Joe Biden

A busás jövedelem mellett különböző szolgáltatások is a mindenkori elnök rendelkezésére állnak.

Évi 400 ezer dolláros (118 millió forintos) fizetésben részesül elnökként Joe Biden, emellett 50 ezer dolláros (15 millió forint) reprezentációs alapra jogosultak, évi 100 ezer dollárt (29 millió forint) fordíthatnak utazásra és 19 ezer dollárt (6 millió forint) szórakozásra – írja a Forbes a Business Insider cikkére hivatkozva. A fizetés adóköteles, míg a többi pénzügyi juttatás nem.

Az amerikai törvény szerint az elnök mandátuma lejárta után is jogosult a fizetésre.

Az elnökök családjukkal együtt a Fehér Házban laknak, ahol személyzet áll rendelkezésükre, hozzáférést biztosítanak számukra az elnöki vidéki házhoz, az elnöki helikopterhez és magánrepülőhöz, emellett pedig elnöki nyugdíjban is részesülnek a tisztiségviselés után.

A bőkezű juttatásnak ára is van. Az elnökök ugyanis nem vehetnek ki szabadnapot, csak más helyszínen folytathatják teendőiket, ha úgy kívánják. A tanácsadóik, a személyzet és a testőrök mindenhova követik, így a munka egy pillanatra sem áll le.

Joe Biden
Fotó: ANGELA WEISS / AFP

Joe Biden és családja – mint valamennyi őket megelőző elnöki család – százezer dollárt kapnak, hogy saját ízlésviláguk szerint rendezzék be rezidenciájukat a Fehér Házban.

A Fehér Ház fenntartása évi 4 millió dollárba kerül.

Az elnököt és családját 0-24 biztonsági személyzet védi mandátuma lejárta után is, páncélozott , mindennel felszerelt autókonvojban utaznak, amelyben egy-egy autó ugyanannyit nyom, mint egy tank.

Az elnöki nyugdíjat is bőkezűen mérik: Jimmy Carter, Bill Clinton és mindkét Bush évi 205 ezer dollár nyugdíjat kap, Obama pedig 207 ezer dollárt.

amerikai elnök USA Joe Biden fizetés
Kapcsolódó cikkek