Közélet

Felülbírálta Trump vétóját a republikánus többségű amerikai szenátus

Megválasztása óta első alkalommal történt meg ez a távozó elnökkel.

Megválasztása óta első alkalommal leszavazta Donald Trump amerikai elnök vétóját pénteken a republikánus többségű szenátus.

Az elnök a 740 milliárd dolláros (220,2 ezermilliárd forint) védelmi költségvetésről szóló törvény ellen emelt vétót, kifogásolva a védelmi kiadások jóváhagyásáról szóló jogszabály több elemét.

A szenátus 81 szavazattal 13 ellenében, a szükséges kétharmados többségnél jóval nagyobb arányban írta felül az elnök vétóját, alig két nappal azelőtt, hogy a november 3-án újjáválasztott kongresszus vasárnap leteszi esküjét és hivatalba lép.

Fotó: Saul Loeb / AFP

Trump, aki elnökválasztási veresége nyomán január 20-án távozik hivatalából, korábban nyolcszor élt sikeresen az elnöki vétó lehetőségével.

A védelmi költségvetésről szóló törvényt az 1960-as évek óta minden évben sikerült probléma nélkül elfogadni.

A Kongresszus két háza, a demokrata többségű képviselőház és a republikánus többségű szenátus idén is nagy többséggel fogadta el, de az elnök vétót emelt, aminek felülírásához kétharmados többségre van szükség a törvényhozás mindkét házában.

A szenátus tagjai egyesével voksoltak és helyi idő szerint péntek délután vált egyértelművé, hogy kellő számú szenátor adja szavazatát az elnöki vétó ellen.

USA költségvetés Trump Egyesült Államok kongresszus Szenátus vétó
Kapcsolódó cikkek