Közélet

Megérkezett Moszkvában Navalnij, már őrizetbe is vették

Navalnij ellen körözés van érvényben, ezért a várakozásoknak megfelelően a rendőrök őrizetbe vették, és elvezették az útlevél-ellenőrzéséről.

Visszatért Moszkvába Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikus, az őt szállító gép vasárnap este landolt a seremetyjevói repülőtéren. Az ellenzékit politikust a rendőrök őrizetbe vették, és elvezették az útlevél-ellenőrzéséről.

Navalnij Berlinből érkezett meg, ahol azt követően kezelték kórházban, hogy augusztusban több nyugati laboratórium megállapítása szerint Oroszországban megmérgezték. A Kreml tagadta, hogy köze lett volna az incidenshez.

Alekszej Anatoljevics Navalnij
Fotó: Yuri KADOBNOV / AFP

A rendőrség, a politikus járatának megérkezését megelőzően, őrizetbe vett több ellenzéki aktivisták, köztük Navalnij fivérét, Oleget és a munkatársai közül Ljubov Szobolt és Ruszlan Saveggyinovot és beszorította híveit a váróterem egyik szegletébe.

A hatóságok Szentpéterváron is feltartóztattak több, a politikus moszkvai fogadtatására utazni készülő aktivistát és újságírót is. Közben bejelentették, hogy valószínűleg nem a vnukovói, hanem a seremetyevói repülőtéren száll majd le gép, egyelőre azonban nem tudni pontosabbat.

Navalnij megérkezése előtt Németország minden, az ellenzéki mérgezésének ügyéről szóló szükséges nyomozati anyagot átadott Moszkvának.

Német, francia és svéd laboratóriumi eredmények szerint novicsok típusú harci idegmérget találtak a szervezetében.

Navalnij mindazonáltal a héten bejelentette, hogy visszatér hazájába, noha az orosz Szövetségi Büntetés-végrehajtási Szolgálatkorábban közölte, hogy Navalnij ellen körözés van érvényben, ezért lépéseket kívánnak tenni a politikus őrizetbe vétele érdekében.

Alekszej Navalnij
Kapcsolódó cikkek