Közélet

Putyin aláírta az Új START-szerződés meghosszabbítását

A felek között kedden diplomáciai jegyzékváltás történt a szerződés 2026-ig történő meghosszabbításáról.

Aláírta Vlagyimir Putyin orosz elnök a hadászati támadófegyverek csökkentéséről szóló orosz-amerikai Új START-egyezmény ötéves meghosszabbításáról rendelkező törvényt – közölte pénteken a Kreml sajtószolgálata.

Az utolsó érvényben lévő orosz-amerikai fegyverzetkorlátozási szerződés hatálya február 5-én járt volna le.

A felek között kedden diplomáciai jegyzékváltás történt a szerződés 2026-ig történő meghosszabbításáról.

Az erről rendelkező törvényt az orosz törvényhozás mindkét háza kedden ratifikálta. A jogszabály a publikálását követően emelkedik törvényerőre.

A szerződés meghosszabbítása megfelel az Oroszországi Föderáció nemzeti érdekeinek, lehetővé teszi Oroszország és az Egyesült Államok közötti hadászati viszony átláthatóságának és kiszámíthatóságának megőrzését, a hadászati stabilitás fenntartását a világban, kedvező hatással lesz a nemzetközi helyzetre, és hozzájárul a nukleáris leszerelés folyamatához

- szól a Kreml közleménye.

Fotó: John MacDougall / AFP

A szerződés, amelyet az akkori orosz és amerikai elnök, Dmitrij Medvegyev és Barack Obama írt alá 2010-ben, 2011-ben lépett hatályba.

A megállapodás a rendszeresített robbanófejek számát 1550-ben, a hordozóeszközökét pedig – beleértve a hadrendbe nem állított eszközöket is – 800-ban maximalizálta. Ezek közül mindkét fél 700-at állíthat rendszerbe.

Oroszország többször tett javaslatot az egyezmény meghosszabbítására. Erre az Egyesült Államok sokáig nem reagált, és felvetette Kína bevonását a tárgyalásokba.

Marshall Billingslea, az előző amerikai kormányzat fegyverzetellenőrzéssel és a témában folytatott tárgyalásokkal foglalkozó különmegbízottja október végén kijelentette, hogy elvi megállapodás született az Új START meghosszabbításáról.

Akkor ezt Szergej Lavrov orosz külügyminiszter cáfolta. Később Putyin tett ismét javaslatot az egyezmény feltétel nélküli egyéves érvényben tartására, a feltételek újratárgyalása mellett, de azt az amerikai fél utasította el.

Joe Biden elnök még jelöltként, a választási kampány során kinyilvánította készségét a szerződés meghosszabbítására. A lépést a két ország államfője a diplomáciai jegyzékváltást követő keddi telefonbeszélgetése során támogatásáról biztosította.

Joe Biden Vlagyimir Putyin fegyverkezés
Kapcsolódó cikkek