Közélet

Több száz milliót gyűjtött Sanders jótékony célokra mémjével

Öt nap alatt 1,8 millió dollárt (536 millió forintot) gyűjtött jótékony célra Bernie Sanders az elnöki beiktatáson készült mémmé vált fotóval.

Öt nap alatt 1,8 millió dollárt (536 millió forintot) gyűjtött össze jótékony célra Bernie Sanders az elnöki beiktatáson róla készült, s rövid idő alatt mémmé vált fotó révén.

A fotók, amelyeken a szenátor megszokott meleg, barna kabátjában és egyujjas kötött kesztyűben ül, pillanatok alatt számtalan mémet ihlettek a közösségi médiában. Sanders a népszerűséget arra használta fel, hogy az ezekkel a képekkel piacra dobott pulóverek és más termékek eladásából befolyó összeget jótékony célra gyűjtse össze.

A 79 éves vermonti politikusnak a képével díszített holmikkal az elmúlt öt napban 1,8 millió dollárt sikerült előteremteni.

Sanders elmondta, hogy feleségével együtt elámult a mémek hihetetlen kreativitásán, és nagyon örült, hogy az internetes népszerűséget a vermontiak javára tudta fordítani.

Bernie Sanders, Joe Biden amerikai elnök beiktatásán. Fotó: BRENDAN SMIALOWSKI / AFP

Ugyanakkor hozzátette, hogy ez az összeg természetesen nem elegendő, a Kongresszusnak is lépnie kell, hogy a pandémia okozta gazdasági válság miatt nehéz helyzetbe került vermontiakon és országszerte minden rászorulón segíteni lehessen.

A jótékonysági bevételt mások mellett élelmiszerosztó és családtámogató szervezetek kapják meg Vermontban

- közölte Sanders irodája.

A Sanders-fotókkal díszített pólókat, pulcsikat és más termékeket csütörtökön kezdték online árulni. Jelenleg már egyheti várakozási idővel veszik fel a rendeléseket.

Do you have a favorite @starwars/@BernieSanders meme?

(I'm really loving #BactaTankBernie!) 👍😂 pic.twitter.com/CzspXXFw7G

— Mark Hamill (@HamillHimself) January 22, 2021

A híres fotót, amelyen Sanders keresztbe tett lábbal, világoskék maszkban, egyedül ücsörög a beiktatási ceremónián, az AFP fotósa, Brendan Smialowski készítette.

Love this one! #BernieSanders

🤣🤣🤣 pic.twitter.com/uUjPUnG7mN

— Jennifer Chevalier (@JenniferChev1) January 24, 2021

A fotós elmondta: sohasem gondolta volna, hogy ekkora felhajtás lesz a fotója körül, és hogy ennyi mém készül belőle, ugyanakkor annyira azért nem lepődött meg, mert mint megjegyezte, az internet és a közösségi média kiszámíthatatlan.

I miss the yo-yo, yo 😭 #BernieSanders pic.twitter.com/DcrdZpDcMC

— Redbeard (@CxptxinRedbexrd) January 25, 2021

jótékony mém Bernie Sanders gyűjtés
Kapcsolódó cikkek