Közélet

A NOB ismét figyelmeztette a súlyemelőket

Akár ki is kerülhet a sportág a párizsi olimpia programjából.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) ismét figyelmeztette a Nemzetközi Súlyemelő Szövetséget (IWF), hogy a sportág kikerülhet a 2024-es párizsi ötkarikás játékok programjából.

A NOB újfent felhívta az IWF figyelmét arra, hogy a szervezetnél lévő helyzet „rendkívül súlyos”, és amennyiben továbbra is figyelmen kívül hagyják a korábban a NOB által meghatározott irányelveket a dopping elleni küzdelemben, nem indulhatnak majd súlyemelők Párizsban.

A NOB-tól legutóbb egy hónapja Thomas Bach elnök fejezte ki aggodalmát a sportágban zajló történések miatt.

Fotó: Pedro PARDO / AFP

A tisztújítás előtt álló IWF-nek tavaly januártól az amerikai Ursula Papandrea volt az ideiglenes elnöke, azt követően, hogy Aján Tamás – a Richard McLaren kanadai jogászprofesszor vezette vizsgálatok alapján megfogalmazott súlyos korrupciós vádak nyomán – lemondott 2000 óta viselt elnöki pozíciójáról. Papandrea októberi leváltása után az elnökség rövid időn belül kétszer is új ideiglenes vezetőt nevezett ki az IWF élére, a NOB ismételt rosszallását és többször is hangoztatott aggályait kiváltva. Papandrea januárban bejelentette: harcba száll az elnöki posztért.

Az IWF tisztújító kongresszusát március végén tartják. A NOB korábban a súlyemelők számára Tokióra engedélyezett 196-os indulói létszámot a következő olimpiára 120 fősre csökkentette, és a jelenlegi 14-nél néggyel kevesebb súlycsoportot engedélyezett.

MOB Aján Tamás NOB súlyemelés
Kapcsolódó cikkek